Evenimentul Zilei > Actualitate > 800 de adulţi ucişi de aerul poluat din Bucureşti. Cauzele: panseluţele şi excrementele de câini
800 de adulţi ucişi de aerul poluat din Bucureşti. Cauzele: panseluţele şi excrementele de câini

800 de adulţi ucişi de aerul poluat din Bucureşti. Cauzele: panseluţele şi excrementele de câini

STUDIU. Cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării aerului din Capitala României, între 2004-2009.

Acum doi ani, 300 de persoane ar fi putut evita internarea în spital, dacă aerul din Bucureşti ar fi fost mai puţin poluat. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. În plus, între 2004-2009, peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie de tip PM10 (un complex de particule solide foarte mici cu diametru de mai mic de 10 micro metri – mai comun cunoscute ca praf, n.r.), care potenţează afecţiunile respiratorii. Asta în contextul în care studiile de specialitate, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază efectele poluării atmosferice asupra sănătăţii oamenilor (în special în privinţa pulberilor în suspensie) ca fiind „extrem de serioase”.
Mai mult, prin reducerea poluării cu PM10 ar putea fi redus numărul persoanelor internate cu afecţiuni respiratorii cronice de ordinul sutelor, arată studiul dat publicităţii astăzi. Concluziile acestuia indică faptul că în Bucureşti se înregistrează depăşiri substanţiale şi frecvente ale limitelor impuse de UE şi OMS. “În momentul de faţă, legislaţia românească privind calitatea aerului nu respectă cerinţele europene, monitorizarea calităţii aerului este incompletă, mai multe substanţe poluante înregistrează valori peste limitele de pericol pentru sănătatea umană, iar populaţia nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist şi coerent calitatea aerului pe care îl respiră”, a explicat Irina Boţa, autoarea studiului. Numai prin reducerea spitalizărilor în Bucureşti în 2009, statul ar fi putut să economisească aproximativ 400.000 de RON, potrivit cercetării Ecopolis.
Studiul a monitorizat datele privind calitatea aerului validate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Astfel, anul trecut toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10), la unele staţii aceasta fiind de cinci ori mai mare decât limita zilnică acceptată. Astfel, cele mai poluate zone din Capitală, unde substanţele periculoase depăşesc limitele permise, sunt Cercul Militar şi Mihai Bravu.
Mai mult, numai pe 23 decembrie anul trecut, bucureştenii au respirat aer cu concentraţii de PM10 de peste trei ori mai mari decât limita şi cu concentraţii de PM2,5 (particule solide cu diametrul mai mic de 2,5 micro metri) de aproape şase ori mai mari decât limita, mai arată studiul Ecopolis, prezentat în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Soros din România.
Cauzele poluării: panseluţele şi excrementele de câini
Şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, susţine că principala cauză a aerului poluat din Bucureşti o reprezintă numărul mare de maşini care tranzitează oraşul zilnic. „Responsabili suntem toţi pentru că ne-am cumpărat maşină într-un oraş construit pentru 100.000 de maşini şi în care zilnic circulă un milion”, a spus acesta. O a doua cauză a poluării aerului o reprezintă „panseluţele pe care le plantează primarii de sector, pentru care este adus pământ vegetal, care depăşeşte bordura, motiv pentru care, la fiecare ploaie ajunge în rigole, unde se usucă şi se ridică în atmosferă”, a spus Silvian Ionescu.
Mai mult, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale Eco Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea, susţine că pe străzile din Bucureşti sunt zilnic cinci tone de excremente de câine, care, într-o lună, se transformă, de asemenea, în praf periculos pentru sănătate.