5 Grammy pentru Amy

5 Grammy pentru Amy

Cu cinci trofee câştigate, cântăreaţa britanică Amy Winehouse a dominat ediţia jubiliară a Oscarurilor muzicale.

Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a dominat, duminică seara, cea de-a 50-a ediţie a Premiilor Grammy şi a câştigat cinci categorii dintre cele şase la care a fost nominalizată: „Cea mai bună înregistrare“ („Rehab“), „Cel mai bun cântec“ („Rehab“), „Cel mai bun artist nou“, „Cea mai bună artistă pop solo“ şi „Cel mai bun album pop“ („Back to Black“), informează AP.

„Dedic aceste premii mamei mele şi tătălui meu, soţului meu, Blake, aflat la închisoare, şi Londrei“, a spus Amy Winehouse. Artista, în vârstă de 24 de ani, nu a fost prezentă la ceremonia de la Los Angeles, însă a susţinut un show, transmis prin satelit, de la Londra. Cântăreţei i s-a refuzat, într-o primă fază, viza pentru SUA, după care autorităţile americane au revenit la sentimente mai bune şi i-au acordat, vineri, permisiunea de a intra pe teritoriul Statelor Unite, însă prea târziu pentru ca Amy să fie prezentă la ceremonie.

Nominalizată la cea mai importantă categorie a galei, „Albumul anului“, cu „Back to Black“, pentru care a devenit celebră în toată lumea, Amy Winehouse a pierdut în faţa lui Herbie Hancock, unul dintre veteranii jazzului. De altfel, muzicianul, care a câştigat cu albumul „River: The Joni Letters“, a fost cea mai mare surpriză a ediţiei jubiliare. Kanye West a plecat cu patru trofee

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapperul Kanye West, şi el unul dintre favoriţi, fiind nominalizat la opt categorii, a câştigat patru trofee Grammy: „Cel mai bun album rap“, „Cel mai bun artist de rap solo“, „Cel mai bun cântec rap“ şi „Cel mai bun duet rap“. Cântăreţul american în vârstă de 30 de ani a susţinut şi un moment artistic, dedicând piesa „Stronger“ mamei sale, care a încetat din viaţă anul trecut, din cauza unor complicaţii survenite în urma unei operaţii estetice.

Alţi artişti onoraţi cu distincţii Grammy la această ediţie a Galei sunt Bruce Springsteen, Foo Fighters, Chaka Khan, Alicia Keys, The Chemical Brothers, Alejandro Sanz, White Stripes şi Mary J. Blige. Printre cântăreţii care au susţinut recitaluri se numără Tina Turner, care a urcat pe o scenă pentru prima dată în ultimii şapte ani. Cântăreaţa, în vârstă de 68 de ani, a interpretat, în duet cu Beyoncé (26 de ani), celebra piesă „Proud Mary“, pentru care a primit un Grammy în 1972. La sfârşit, Beyoncé părea epuizată, însă Tina era gata să mai cânte ceva, comentează Reuters. Premii de excelenţă

Considerate Oscarurile muzicii, Premiile Grammy se acordă pentru meritele artistice şi nu pe baza vânzărilor sau a poziţiilor ocupate în topuri. Forul care face nominalizările (în urma propunerilor primite de la casele de discuri) şi care votează câştigătorii, este The Recording Academy, o organizaţie formată din muzicieni, producători şi reprezentanţi ai caselor de discuri. Deşi premiile reprezintă o recunoaştere a valorii artistice, mulţi artişti cred că este mai important să cânţi în seara galei, decât să primeşti un trofeu. ÎN PUBLIC Yoko Ono, văduva fostului Beatles John Lennon, s-a numărat printre invitaţii Galei în cadrul căreia au fost onoraţi mari artişti din ultimii 50 de ani: The Beatles, George Gershwin şi Cher. Formaţia The Beatles a fost onorată de Cirque du Soleil, care a susţinut un show pe muzica scrisă acum zeci de ani de cei patru britanici.