24 de tendințe identificate de Marian Salzman. Speranță pentru 2024

24 de tendințe identificate de Marian Salzman. Speranță pentru 2024

24 de tendințe pentru 2024. Marian Salzman, SVP Corporate Citizenship la Philip Morris International, este unul dintre cei mai buni cinci observatori de tendințe din lume. A introdus în lume tendința „metrosexuală”, în 2003 și a prezis, oarecum, pandemia de COVID-19. Ce spune despre 2024 este cu atât mai interesant.

Marian Salzman crede că e firesc ca noțiunea de viitor să ne umple de anxietate și să nu avem prea multă încredere într-un viitor fără războaie, violență, ură și inechitate. Tot mai puțini bătrâni sunt încrezători că viața copiilor și nepoților lor va fi mai bună decât a lor, iar această schimbare contrastează cu optimismul secolului trecut.

Dar există și speranță. La început de an, Marian Salzman, SVP Corporate Citizenship, Philip Morris International, desemnată unul dintre cei mai buni cinci observatori de tendințe din lume, a adunat 24 de tendințe pentru acest an.

Salzman este cunoscută pentru că a introdus în lume tendința „metrosexuală”, în 2003, iar în 2019, cu mult înainte de pandemia COVID-19, ea a identificat o „mentalitate de bunker” în creștere, care includea stocarea de bunuri esențiale și utilizarea sporită a măștilor de față.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problemele de mediu

Cinci dintre tendințele identificate de Marian Salzman țin de preocuparea pentru mediu și retragerea de la limita catastrofei climatice. Iar potrivitPew Research Center, trei din patru respondenți din 19 țări consideră schimbările climatice globale o amenințare majoră. Dar iată și primele cinci tendințe:

Tendința 1 – Limitarea culturii auto.

Liderii politici iau măsuri pentru a pune oamenii din nou în centrul planificării urbane. Urmează prețuri crescute pentru congestionare, limite de viteză mai mici și multe zone pietonale și de locuit fără mașini, împreună cu o creștere continuă a mijloacelor de transport alternative.

Tendința 2 – Să facem orașele cool din nou.

Limitarea impactului încălzirii globale asupra centrelor urbane prin creșterea spațiului verde cu micro-păduri sau prin modernizarea infrastructurii.

Tendința 3 – Să învățăm de la bătrâni.

Îmbrățișăm din nou instrumente și tehnici antice. Spania reînvie rețeaua extinsă de canale de irigare construită de mauri în Evul Mediu, iar cercetătorii din Marea Britanie folosesc un text medical antic pentru a rezolva rezistența la antibiotice.

Tendința 4 – Moartea devine verde.

Industria înmormântărilor ecologice este în plină expansiune și va atinge 1 miliard de dolari până în 2030.

Tendința 5 – Arta de a fi mai atenți.

Uneori, oamenii au nevoie de un mic imbold pentru a face alegeri mai inteligente. Astfel, autoritățile și comercianții gândesc tot mai des scheme de încurajare pentru clienți.

AI contra bolilor disperării

Problemele de singurătate și intimitate vor face ca piața globală de chatbot să crească uimitor. Sănătatea mintală a ieșit din umbră și este discutată deschis, iar sub această direcție Marian Salzman grupează alte 10 tendințe:

Tendința 6 – Gen Zen.

Stăm în pat fără să dormim și ne luăm perioade de reîncărcare fără interacțiune socială. Totul face parte din tendința mai largă a vieții blânde, în care tinerii resping hiperproductivitatea și competiția în favoarea relaxării și ușurinței.

Tendința 7 – Tabere de Mindfulness.

Cea mai recentă tendință în taberele de vară este antrenamentul mindfulness. Camperii fac yoga, meditație, afirmații pozitive și participă la ateliere de comunicare.

Tendința 8 – Dezlănțuirea influencerilor.

De la superstaruri olimpice ca Michael Phelps, până la campionul bipolar de box Tyson Fury, personalități proeminente din sport vorbesc despre orice, de la anxietate și depresie până la idei suicidare.

Tendința 9 – Cultura prescripțiilor medicale.

Singurătatea și izolarea socială sunt din ce în ce mai recunoscute ca o criză de sănătate publică. Specialiștii aleg tot mai des tratamente nonclinice.

Tendința 10 - Alungarea biofobiei.

Noi cercetări au confirmat legătura directă între sănătatea mintală și timpul petrecut în aer liber. În 2024, așteptați-vă ca mai multe școli, guverne și comunități să recomande în mod serios oamenilor să petreacă mai mult timp în natură.

Tendința 11 – Medicina digitală.

Odată cu progresele în inteligența artificială, practicienii din domeniul sănătății promovează soluții digitale la problemele legate de creier și sănătatea mintală. În anii următori, vom vedea o piață în creștere pentru tratamentele terapeutice digitale pentru orice, de la insomnie la abuzul de substanțe.

Tendința 12 – Camere de zgomot.

Amenințarea tot mai mare a poluării fonice poate declanșa un răspuns la stres al organismului. În 2024 și mai departe, așteptați-vă să vedeți camere de zgomot instalate în mai multe orașe, dar și monitoare de zgomot în săli de clasă, case de închiriat și aplicații pentru smartphone-uri.

Tendința 13 – Antrenori de bucurie.

Vremurile moderne necesită roluri moderne: antrenorii pentru bucurie — consilieri care își propun să ajute clienții să trăiască o viață mai fericită și mai împlinită. Există chiar și cursuri certificate.

Tendința 14 – Soluții pentru cei singuri.

La nivel global, gospodăriile dintr-o singură persoană sunt în creștere. Marketerii caută să satisfacă nevoile mulțimii solo, de la boom-ul actual al jocurilor de societate pentru o singură persoană până la creșterea călătoriilor solo sau... torturile la felie.

Tendința 15 – Reînvățăm „să fim umani”.

Apar tot mai multe cursuri și evenimente în care oamenii practică ceea ce odinioară erau considerate abilități sociale rudimentare - discuții ușoare, legarea de noi prietenii sau rutina mesei împreună.

Regândirea întregului

Salzman s-a concentrat pe o tendință macro pe care o numea „Regândirea întregului”. În 2024, vom vedea noi abordări ale unora dintre ceea ce ne afectează. Ultimele 9 tendințe intră sub această umbrelă:

Tendința 16 – Regăsirea căii de mijloc.

Asistăm la o creștere a grupurilor și a conținutului care prezintă intenționat ambele părți ale argumentelor, cu eforturi de a reuni oamenii pentru discuții moderate și civile.

Tendința 17 –„Noile gulere".

În 2024, tot mai mulți angajatori elimină cerințele privind diplomele pentru angajare și mai mulți elevi de liceu aleg să renunțe la facultate în favoarea programelor de certificare profesională și a uceniciei.

Tendința 18 – Toată lumea pretutindeni dintr-o dată.

De la #MeToo la Black Lives Matter, ascensiunea la nivel mondial a mișcărilor de justiție socială a sporit gradul de conștientizare a inechităților și a declanșat cererea de schimbare.

Tendința 19 – Să dăm credit cui merită.

Cresc eforturile de a acorda femeilor credit acolo unde se cuvine. Există chiar și un instrument de evaluare a echilibrului de gen, creat pentru a ajuta la reducerea decalajului.

Tendința 20 – Ridică-te!

Aproximativ 500 de milioane de oameni vor dezvolta boli atribuite inactivității fizice între 2020 și 2030, dacă guvernele nu iau măsuri urgente pentru a face oamenii să se ridice și să se pună în mișcare, avertizează OMS.

Tendința 21 – Seniori pentru seniori.

În 2024 și mai departe, vom vedea o tendință de consolidare a persoanelor în vârstă care se unesc în comunități – atât reale, cât și virtuale – pentru a face față provocărilor îmbătrânirii. Și cu ajutorul inteligenței artificiale.

Tendința 22 - A de la analog.

Crearea de conținut fizic și îndepărtat de prezența digitală adaugă valoare reală în lumea noastră din ce în ce mai artificială și automatizată.

Tendința 23 – Mișcările primare.

O altă respingere împotriva vieții digitale? Tendința de mișcare primară, care respinge echipamentele fanteziste în favoarea mișcării așa cum au făcut strămoșii noștri vânători-culegători: ghemuit, sărituri, mers, aruncare și cățărare.

Tendința 24 – Salvatorii cartierelor.

Asistența primară medicală se mută și în comunități.