Evenimentul Zilei > Politica > 22 DECEMBRIE 1989. Ziua în care a fugit dictatorul Nicolae Ceaușescu. Prima zi de LIBERTATE
22 DECEMBRIE 1989. Ziua în care a fugit dictatorul Nicolae Ceaușescu. Prima zi de LIBERTATE

22 DECEMBRIE 1989. Ziua în care a fugit dictatorul Nicolae Ceaușescu. Prima zi de LIBERTATE

Puțin după ora 12.00, în ziua de 22 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, cei care au condus România timp de 44 de ani, zburau de pe acoperișul clădirii fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român (PCR). În fața clădirii în care se află, acum, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se adunaseră mii de oameni care scandau:„Libertate!”. La circa o oră după aceea, în Piața Romană, am auzit, prima oară, pomenindu-se numele lui Ion Iliescu.

Într-o încercare disperată de a potoli spiritele aprinse la Timișoara, pe 16 decembrie, Nicolae Ceaușescu organizase, pe 22 decembrie 1989, un miting în fața sediului CC al PCR. Atunci s-au auzit niște bubuituri care a panicat populația. Atunci s-au auzit celebrele cuvinte spuse de Nicolae Ceaușescu:„Stați liniștiți la locurile voastre!”.  Apoi,un elicopter a survolat zona și a aruncat fluturași care îndemnau oamenii să nu protesteze.

La ora 12.06, cuplul dictatorial a urcat în elicopter și a zburat spre Snagov. O bună parte dintre cei prezenți au intrat în sediul CC. Alții, precum subsemnatul, au plecat spre televiziune. În Piața Romană, la circa o oră după fuga Ceușeștilor am auzit, pentru prima oară, numele lui Ioan IlIescu. „Cine e acest Iliescu, domnule?”, întreba un revoluționar. un om în vârstă a încercat să îl calmeze:„Lăsați, domnule, că este un om bun”.  Ulterior, Elena și Nicolae Ceaușescu aveau să fie prinși și, două zile mai târziu, executați.