2019, un an bun pentru pacienți. Cu ce modificări vine 2020 în Sănătate

2019, un an bun pentru pacienți. Cu ce modificări vine 2020 în Sănătate

Mai multe modificări legislative din domeniul medical, au venit în întâmpinarea nevoilor pacienților în anul 2019.

Acestea se adresează femeilor care urmează tratamente de fertilizare in vitro, celor fără documente de identitate – CNP, dar și conducătorilor auto. O serie de prevederi legislative, introduse în 2019, vor ajuta la protejarea datelor personale ale pacienților, potrivit Avocat.net.

Femeile angajate care apelează la fertilizarea in vitro pentru a concepe un copil au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează. Acest lucru a fost reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019, care le oferă posibilitatea să solicite trei zile libere plătite, în baza unei scrisori medicale eliberată de medicul specialist care coordonează procedura. O altă reglementare vizează farmaciile care se pot autoriza pentru vânzarea medicamentelor în mediul on-line, în baza unui ordin emis de Ministerul Sănătății în luna aprilie.

O altă OUG, nr. 27/2019, permite asiguraților la privat să plătească o contribuție personală ca să acopere costurile tratamentelor. Pacienții pot alege dacă merg să se trateze la clinicile private sau în spitalele de stat, în funcție de costurile aferente, plătind o contribuție personală transparentă în primul caz. Această contribuție trebuie afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se achită direct de asigurați. În același context, Legea 165/2019 prevede că orice asigurat poate cere o listă cu serviciile medicale de care a beneficiat și costurile lor. Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să pună la dispoziția asiguraților lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele fără CNP beneficiază de servicii medicale gratuite

Prin Legea nr. 186/2019, o serie de categorii de persoane sunt exceptate de la coplata în sistemul public de sănătate. Beneficiază de servicii medicale gratuite victimele traficului de persoane, persoanele reţinute, arestate sau deţinute, copiii de până în 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani (dacă sunt elevi), absolvenţii de liceu (până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenţii. Persoanele fără CNP care beneficiază de servicii medicale gratuite sunt copiii până în 18 ani, femeile însărcinate și lăuzele, victimele traficului de persoane.

O altă lege, nr. 45/2019, oferă o protecție sporită pacienților în privința datelor medicale conținute în Dosarul electronic de sănătate (DES). Procesul de colectare a datelor personale ale pacientului se poate face și fără consimțământul său, dar acesta trebuie să-și dea acordul pentru accesarea lor de către medici. Sunt exceptate informațiile conținute în secțiunea „Sumar de urgență"

Șoferii vizați de modificările legislative

Șoferii pot fi trimiși la controale medicale de către orice medic care constată că suferă de vreo afecțiune medicală, nu doar de cel de familie, stabilește Legea nr. 345/2018, intrată în vigoare de la începutul lunii ianuarie. Potrivit legii, dacă șoferii nu se prezintă la examenul medical sau dacă se constată că nu sunt apți să conducă, își vor pierde temporar permisul de conducere.

La începutul lunii octombrie, Ministerul Sănătății a emis un ordin conform căruia fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto este valabilă un an de la emitere, în condițiile în care, până acum avea o valabilitate de doar șase luni. Totodată, a apărut un nou model al fișei medicale, ce conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari.