Aproximativ 2.500 de credincioși au fost prezenți la Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, la cel mai mare pelerinaj al verii, cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, hramul se sărbătorește în condiții speciale. Una dintre regulile de bază este că toată lumea poartă mască și nu se mai împart tradiționalele sarmale la finalul slujbei.

Icona făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost dusă în altarul de vară imediat după lăsarea întunericului. Preotul a făcut apel la credincioși și i-a rugat să păstreze ordinea. „Vă rugăm frumos din tot sufletul, dacă iubiți pe Maica Domnului, păstrați liniștea, vă rugăm frumos.”

„Este o organizare bună, lumea e civilizată și este o interiorizare remarcabilă pe care o constat. E un moment de bucurie”, a spus unul dintre enoriași, conform Digi 24.

Slujba Prohodului Maicii Domnului a început cu puțin timp înainte de miezul nopții.

„Cum este să înconjurați biserica? O faceți în fiecare an?

– Da. În ultimii 10 cred că am fost.

– Pentru ce vă rugați?

– Pentru toate problemele pe care le întâmpinăm zilnic, să avem putere, să fim pregătiți bine psihic, să le putem rezolva.

O altă tradiție a bisericii este ca oamenii să pună bani în pereții mănăstirii în timp ce o înconjoară.

– E prima dată când vin, dar am rămas surprins plăcut. Ne rugăm de jos de acolo de la autobuze până aici. (Ați pus bani în bisericuță?) Am făcut ce am putut și noi”, sună dialogul avut de reporterul de la sursa citată, cu enoriașii.

Au fost și probleme diverse la acest pelerinaj, pentru că 16 persoane au avut nevoie să fie asistate medical. Printre cauze s-au numărat traumatism cranio-cerebral minor, luxație la umăr sau contuzie la șold.

Oamenii legii au aplicat și amenzi. Zece persoane au fost sancționate contravențional cu o sumă totală de 15.400 de lei pentru abateri de la legea privind combaterea coronavirusului și pentru tulburarea liniștii publice.