Evenimentul Zilei > Actualitate > ŞOCANT:12 copii descoperiţi în groapa comună de la Iaşi!
ŞOCANT:12 copii descoperiţi în groapa comună de la Iaşi!

ŞOCANT:12 copii descoperiţi în groapa comună de la Iaşi!

În urmă cu un an, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de omor. "De dimineaţă am fost sesizaţi că au fost găsite rămăşiţe umane într-o pădure din vecinătatea Iaşiului, în timpul săpăturilor făcute de o echipă de cercetători", declara atunci prim-procurorul Cornelia Prisăcariu.

În 2002, jurnalistul Cătălin Croitoru de la Monitorul de Iaşi, relata mărturiile unor localnici din Popricani care spunea că într-o pădure din apropiere ar exista o groapă comună cu evrei executaţi în urmă cu 70 de ani. Plecând de la aceste informaţii, o echipă coordonată de cercetătorul Adrian Cioflâncă de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi a făcut mai săpături şi a descoperit o groapă comună într-o zonă cunoscută de localnci drept Valea Climoaiei.

La un an de la această descoperire, potrivit Ziarului de Iaşi, din cele 36 de cadavre ale unor evrei ucişi de armata română în pădurea Vulturi, 12 sunt de copii, cu vârste între 2 şi 16 ani. Alte nouă schelete sunt de femei şi 15 sunt de bărbaţi, care aveau vârste cuprinse între 17 şi 80 de ani.

„Asadar, şi în acest caz, ca şi în cazul celor trei gropi comune descoperite în localitatea Stânca Roznovanu, vorbim despre victime civile, fără apărare. Între cele 36 de victime de la Popricani se numărau doar patru bărbaţi cu vârste între 18 şi 40 de ani. Este de remarcat şi în acest caz ponderea extrem de mare, din totalul victimelor, a copiilor şi femeilor", a declarat cercetătorul Adrian Cioflâncă pentru Ziarul de Iaşi.

Parchetul Militar s-a autosesizat şi preluat ancheta asupra gropii la scurt timp după descoperirea cercetătorilor. „S-au găsit muniţii de tipuri diferite, resturi de proiectile de artilerie, de bombe, pentru că acolo a fost zona de front. S-a efectuat şi o expertiză balistică, dar nu s-a putut stabili calibrul, producătorul şi perioada de folosinţă, având în vedere că au trecut 70 de ani de atunci. Ştim doar că provin, cu aproximaţie, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, a precizat pentru jurnaliştii ieşeni, Irinel Rotaru, prim-procurorul Parchetului Militar Iaşi.
Citiţi şi:

  • România se înşurubează definitiv pe harta Holocaustului
  • Confirmarea masacrului: Scheletele de copii, în groapa comună din Pădurea Vulturii
  • Victimele masacrului din Pădurea Vulturi, înhumate în Cimitirul Evreiesc din Iaşi
  • Arhive:”Sub o conductă de apă au fost îngropaţi 2.500 de evrei”