Evenimentul Zilei > Economie > Bani pentru micii afacerişti la început de drum
Bani pentru micii afacerişti la început de drum

Bani pentru micii afacerişti la început de drum

Tinerii antreprenori din România au la dispoziţie mult mai puţine mijloacele de finanţare a afacerilor decât cei din ţările din jur, iar fondurile de la buget vor scădea în 2014 faţă de 2013.

"În România, 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria", potrivit studiului Barometrul antreprenoriatului Românesc, realizat de Ernst & Young România. Cea mai frecventă cauză pentru care tinerii românii se decid mai greu să înceapă o afacere este lipsa banilor, scrie în studiul menţionat.
Puţini bani de la buget
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, din cadrul ministerului Economiei, coordonează programele financiare destinate micilor întreprinzători. Toate aceste programe, cumulate, reprezintă un ajutor de stat de 73 milioane de euro, pentru 2014. Dacă se scade schema de minimis, care anul trecut nu s-a implementat, atunci suma ajunge 17,3 milioane euro, bani pe care îi vor primi investitorii în 2014. Fondurile acordate întreprinzătorilor sunt mai mici ca anul trecut, ceea ce face ca numărul de beneficiari să scadă anul acesta cu 13%. Cum fondurile de la stat sunt reduse, afaceriştii nu au altă soluţie decât sursele alternative.
O variantă ar fi site-uri de specialitate, precum kickstarter. com, unde pot fi prezentate proiectele spre finanţare, iar mai mulţi investitori pot contribui cu fonduri mici. De asemenea, există business angels – antreprenori interesaţi să investească în proiecte, dar şi fondurile europene.
Ajutor de la stat
Programele cu numărul cel mai mare de beneficiari în 2014 vor fi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri – cu 493 de beneficiari, Schema de minimis – cu 555 firme beneficiare şi Programul Mihail Kogălniceanu – cu 400 de beneficiari. Cea mai cunoscută schemă pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum este cea pentru tinerii întreprinzători, care, în 2014, va avea un buget redus cu aproximativ 700.000 de euro.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News