Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii, prinşi în capcana creditelor în lei
Românii, prinşi în capcana creditelor în lei

Românii, prinşi în capcana creditelor în lei

Cei care au luat în ultimul timp împrumuturi în moneda naţională s-ar putea trezi că rata a crescut simţitor, chiar şi cu peste 10%, într-o lună.

În ultimii ani, românii care au luat credite în euro sau franci elveţieni, şi care au câştiguri în lei, au plătit tot mai greu ratele, deoarece cursul valutar a crescut. Acelaşi lucru li se întâmplă zilele acestea celor care au luat recent credite în lei. De data aceasta, de vină nu mai este cursul valutar, ci dobânzile. Astfel, indicele Robor, care intră în calculul dobânzilor la creditele în lei (formată din acest indice plus o marjă), a crescut, potrivit statisticilor Băncii Naţionale, de la 1,94%, miercuri, la circa 3,52%, ieri (Robor 3 la luni), aşadar aproape s-a dublat.
Dacă un debitor a luat la mijlocul lunii un credit cu dobândă de 6%, în doar câteva zile dobânda a ajuns la 7,5% şi "ar putea creşte în continuare", a declarat pentru EVZ un dealer din piaţă. Potrivit acestuia, creşterea de dobândă a fost generată de intervenţiile BNR, care a cumpărat lei.
Rată mai mare
Astfel, pentru un credit de 30.000 de euro pe zece ani, luat la mijlocul lunii, cu o dobândă de aproape 6%, rata iniţială era de circa 1.420 de lei. Prin majorare, dobânda a urcat la 7,5%, iar rata ajunge la aproximativ 1.583 de lei, diferenţa fiind de 163 de lei. Îngrijorătoare este repeziciunea cu care se schimbă cotaţiile dobânzii şi faptul că, din cauza unei evoluţii rapide, românii pot ajunge să suporte creşteri de 10% sau chiar mai mari, de la o lună la alta.
Valuta, mai sigură?
Chiar şi cei care au luat credite anul trecut vor avea de suferit dacă dobânzile se menţin la acest nivel. Faţă de decembrie, dobânda a crescut cu circa un punct în ultimele zile.
"Românii ar putea ajunge la concluzia că era mai sigur să ia un credit în euro, chiar dacă au câştiguri în lei, şi să îşi asume riscul ca leul să se deprecieze, decât un credit în lei, care ar putea fi mai periculos din cauza evoluţiei dobânzilor", a mai spus dealerul citat.
Presiune pe dobânzi
"Joi şi vineri, BNR a vândut 500 de milioane de euro în piaţă, cumpărând lei, ceea ce a condus la creşterea dobânzilor la credite în moneda naţională. Aşa se face că, în timp ce zlotul şi alte monede din regiune au scăzut cu circa 2% în raport cu euro, leul a crescut faţă de moneda europeană", a spus pentru EVZ dealerul citat. Potrivit acestuia, evoluţia de pe piaţa din SUA, unde banca centrală ia tot mai multe măsuri care duc la întărirea dolarului, a condus la scăderea monedelor din regiune. Cel puţin în prima jumătate a anului, presiunea de depreciere pe leu va fi puternică, spun specialiştii.