El a creionat contextul european în care are loc forumul de la Bucureşti. "Sunt puţine momente în istorie în care vedem un asemenea amalgam de teme diferite şi complicate. Unii lideri europeni vorbesc de o criză existenţială a Uniunii. Tind să fiu mai puţin pesimist. În Europa, alături de partenerii noştri, există un extraordinar potenţial de a fi relevanţi în lume. Nu putem fi indiferenţi, în special într-un loc ca România, care are un rol geostrategic", a spus Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, primul instinct al ţărilor este, în momentele de "pericol", să se izoleze. Totuşi, izolarea nu este "răspunsul", a punctat Geoană.

"Avem (…) un fel de sistem de prevenire. Simţim pericolul înainte ca acesta să se manifeste. Avem în, să îi spunem, creierul nostru ancestral un simţ al vigilenţei. Când se întâmplă lucruri de genul acesta, prima noastră tentaţie este să plecăm pe drumul nostru, să apărăm interesul naţional, să devenim egoişti, să întărim vechile noastre parteneriate. Nu acesta este răspunsul. Răspunsul este să redescoperim ceea ce ne uneşte ca europeni, ca prieteni ai relaţiei transatlantice", a adăugat preşedintele Institutului Aspen România.

El a adăugat că a cincea ediţie a Bucharest Forum încearcă să găsească soluţii în condiţiile în care "lumea se schimbă şi există atâta pericol la graniţe, există atâta tragedie în Siria, dacă încă există atâta tensiune în Ucraina, atâta ambiguitate în Moldova, atâtea dezbateri în regiunea Mării Negre.

Mircea Geoană a subliniat legătura dintre absolvenţii Aspen şi poziţiile de lider din diverse instituţii de stat sau private.

"Multă lume se întreabă de ce mulţi care au trecut prin programele de leadership Aspen ajung în poziţii importante în guvernul premierului Cioloş, în companii, în ONG -uri. De ce? Pentru că ceea ce facem noi este legat de principii şi de leadership. Ceea ce facem noi este să încercăm să aducem potenţialul României mai aproape de viaţa obişnuită a oamenilor", a explicat el, potrivit Agerpres.

"Dorim să arătăm că există continuitate în partea de politici publice şi în partea de ambiţie strategică a ţării noastre. (…) Dorim să fim un partener loial şi neutru", a adăugat Mircea Geoană.