1 Decembrie 1918 altfel

1 Decembrie 1918 altfel

1 Decembrie 1918 altfel. Data de 1 Decembrie 1918 este consacrată Marii Uniri. Dar oare ce s-a mai petrecut atunci?

La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat Unirea Ardealului, Banatului, Crișanei, Maramureșului cu România.

1 Decembrie 1918 - la București

La 1 Decembrie 1918, în București, Familia Regală revenea acasă. Regina Maria a călărit de la Gara Băneasa, spre Palatul Regal, pe calul ei preferat, Jumbo.

Regina Maria nota în Jurnal, în dreptul datei 1 Decembrie 1918:

„O zi grandioasă ( 1 Decembrie n.a.), o zi extraordinară, amețitoare, de entuziasm nestăpânit. E minunat să pot spune că totul a mers întocmai cum era planul, deși n-a fost deloc ușor de organizat, fiindcă transportul e o mare problemă, iar ploile torențiale înrăutățiseră condițiile și așa șubrede.

Totuși, am sosit aproape punctual. Eram foarte nerăbdătoare. Mi-am pus uniforma. Pe cap aveam o căciulă cenușie de astrahan, prinsă cu o chingă sub bărbie. Îmi dădea un aer ciudat de tineresc, mă făcea să arăt durdulie și băiețoasă. Pe deasupra mi-am pus o mantie lungă, dublă. Descriu toate acestea fiindcă poate într-o bună zi mă va amuza, pe mine și pe alții, să îmi amintesc în ce costum m-am întors în Capitală.

Am călărit pe formidabilul Jumbo, care e enorm, înalt și solid și aproape indiferent la zgomote și agitație.”

1 Decembrie 1918 - Oltenia

În Oltenia, trupele Puterilor Centrale părăsiseră teritoriul României. Comandatura germană din Craiova era la Palatul Jean Mihail din Craiova. Poliția Română, revenită a dat ordin să fie date jos, discret firmele și numele de străzi în limba germană. Se cerea, să se evite actele de răzbunare.

Lumea își revenea la normal. În câteva zile, ziarele românești din Ardeal ajunse în Oltenia, aveau să scrie despre solemnitatea de la Alba Iulia.  Regimentul V Vânători care luptase glorios la Mărășești, comandat de lt-col.Vasile Gagiu din Craiova avea să intre triumfal în Alba Iulia, la câteva zile după 1 Decembrie 1918.

„Gripa spaniolă” și Marea Unire

„Gripa spaniolă” a fost nunele unei boli misterioase. S-a numit așa, fiindcă ziarele Spaniei, stat neimplicat în Primul Război Mondial, au scris că soldații demobilizați au răspândit o puternică epidemie de gripă în rândul celor de acasă. Prevenția se făcea ca și în timpul Pandemiei de CoVid 19: dezinfectarea mâinilor, mască textilă pe față și, pe cât posibil. evitarea frecventării spațiilor aglomerate. Evident, pentru Marea Unire, regulile nu au fost respectate!

Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, Gheorghe Pop de Băsești era bolnav de gripă spaniolă. Le-a dat voie medicilor să-i facă numărul maxim de injecții posibile ca să îi țină febra sub control. Avea o misiune națională de îndeplinit. De gripă spaniolă, în 1918-1919, vor muri nume grele de ofițeri și profesori. Constantin Giurescu, bunicul academicianului Dinu C Giurescu, tatăl lui Neagu Djuvara, Generalul Eremia Grigorescu sunt numai trei nume care au murit din cauza acelei boli misteiroase.

Ne puteți urmări și pe Google News