TĂRICEANU, DEZVĂLUIRI de TOP despre „OPINIA PRELIMINARĂ” a Comisiei de la Veneția. Documentul trebuia să fie SECRET

TĂRICEANU, DEZVĂLUIRI de TOP despre „OPINIA PRELIMINARĂ” a Comisiei de la Veneția. Documentul trebuia să fie SECRET

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a criticat, duminică, opinia preliminară publicată de Comisia de la Veneția, susținând că din punct de vede juridic este „extrem de subțire”, fiind de fapt o opinie politică.

Tăriceanu consideră că „Opinia Preliminară” este un document ce nu trebuia făcut public, întrucât vor mai exista modificări asupra sa. De asemenea, președintele Senatului a ținut să menționeze că documentul este „extrem de subțire”, fiind de fapt o opinie politică.

„Am citit şi eu acel document intitulat "Opinie preliminară" a Comisiei de la Veneția. În primul rând, un astfel de document, denumit "Opinie preliminară", nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie în continuare modificat. Nu ştiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia finală, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond: acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subţire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată în acest document din partea Comisiei de la Veneţia şi nu e normal. Comisia de la Veneţia trebuia să analizeze chestiunile de ordin juridic, nu opţiunile politice.

Am văzut că este o critică legată de înfiinţarea acelei secţii de procurori în cadrul Parchetului General, care va avea ca sarcină să ancheteze diferite fapte comise de magistraţi. Pun o simplă întrebare: adică până acum, când aceste anchete erau făcute de procurorii DNA, care în acelaşi timp instrumentau şi dosare care ajungeau la judecători, să fie judecate, deci aceiaşi judecători urmau să fie astăzi o parte anchetaţi de DNA şi pe de altă parte, să judece dosarele instrumentate de ei. Nu ne punem un semn de întrebare enorm: cum putea să funcţioneze acest mecanism, cum putea să se asigure independenţa judecătorilor în asemenea condiţii?

Ne puteți urmări și pe Google News

Văd că reprezentanții Comisiei de la Veneția tratează lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine mă sperie, efectiv mă sperie. E numai un exemplu şi cred că abundă raportul acesta în astfel de situaţii.

În ceea ce priveşte opţiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării justiţiei, cred că filtrele pe care le-am avut şi care au funcţionat inclusiv la Curtea Constituţională au fost suficiente şi, nu în ultimul rând, mai spun încă ceva: nu ştiu dacă ţări precum Franţa, Germania, Olanda, Italia, etc, din Occident, în momentul în care fac modificări în ceea ce priveşte legislaţia privind funcţionarea justiţiei sau legile penale, cer aviz Comisiei de la Veneţia”, a scris Tăriceanu pe Facebook.