Românii vor avea o nouă zi de sărbătoare națională. Este vorba despre Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, care va fi celebrată în prima duminică a lunii octombrie. 

Inițiatorii legii au vrut instituirea acestei sărbători pentru a celebra bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și turismului românesc. 

„Nu există nuntă fără sarmale și nu există campanie militară românească fără fasole la cazan. Ca să nu vorbim de ghiveciurile mănăstirești care însoțesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor. Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, au considerat aceștia. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special și a României în general.

Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării cât și la nivelul unităților de turism și alimentație publică. 

Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei și a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lui septembrie este și propice pentru evenimente de resort datorită abundenței agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere și măiestrie.”, potrivit expunerii de motive.

Inițiativa legislativă a fost semnată de către 16 parlamentari, cap de listă fiind liderul PSD, Liviu Dragnea.