Ziua Justiției a fost marcată, ieri, de mesaje din care reiese că sistemul judiciar e văzut „din interior” ca unul lipsit de echilibru și plin de frământări. Judecătoarea Evelina Oprina, membru CSM, a transmis un mesaj de Ziua Justiției, în care spune că anul 2019 este unul trist, în care se vorbește despre protocoale secrete, probe nelegale și completuri de judecători alcătuite în afara legii.

„Sunt 25 de ani de când, într-o zi precum cea de azi, justiția ar trebui să îmbrace haine de sărbătoare. 2019 este, însă, un an trist, marcat de frământări, neliniști, în care tot mai mult auzim și citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcătuite în afara legii și magistrați cercetați penal”, este mesajul judecătoarei Evelina Oprina.

„Într-un context în care justiția se află într-o perioadă de frământări și căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului și la garantarea respectării legii”, a transmis șefa CSM, Lia Savonea.

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a făcut apel la unitate: „Am convingerea că doar împreună putem recâştiga încrederea şi respectul cetăţenilor pentru justiţia din România”.

Instituită în urmă cu 25 de ani, Ziua Justiţiei se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie.