Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ziua în care EVREII i-au declarat RĂZBOI mondial lui Hitler
Ziua în care EVREII i-au declarat RĂZBOI mondial lui Hitler

Ziua în care EVREII i-au declarat RĂZBOI mondial lui Hitler

Pe 24 martie 1933, ziarul britanic Daily Express anunța că evreii din lumea întreagă vor lansa un război economic total împotriva Germaniei. Articolul din Express îi îndemna pe toți evreii să boicoteze produsele de fabricație germană și să acționeze susținut împotriva intereselor economice ale Berlinului.

Inițiativa evreilor din martie 1933 se dorea un răspuns față de alegerea lui Adolf Hitler în ianuarie, și față de antisemitismul său declarat.

Pe 27 martie 1933, un miting origanizat la Madison Square Garden a adunat nu mai puțin de 40.000 de manifestanți, după cum anunța New York Daily News. Adunări similare și marșuri de protest au avut loc și în alte orașe.

Intensitatea campaniei evreiești împotriva Germaniei a fost atât de puternică încât guvernul lui Hitler a avertizat că, în cazul în care aceasta nu se oprea, Berlinul va declanșa la rândul său un boicot național față de magazinele aparținând evreilor, scrie Dreuz.

Ca represalii față de manifestațiile evreilor americani, Joseph Goebbels a anunțat o serie de „contra-măsuri rasiale” la adresa evreilor din Germania.


În 1933, circa jumătate de milion de evrei trăiau în Germania, mai puțin de un procent din populația totală a țării. Majoritatea evreilor erau mândri că sunt cetățeni germani. Peste 100.000 de evrei fuseseră înrolați în timpul Primului Război Mondial. Evreii ocupaseră posturi importante în guvern.

Dintre cele 38 de premii Nobel câștigate de savanții și scriitorii germani în perioada 1905 – 1936, 14 fusese atribuite unor evrei.

Pe 1 aprilie 1933, naziștii se țin de cuvânt și impun un boicot asupra întreprinderilor evreiești.

Stele ale lui David, cu galben și negru, sau inscripții cu „Jude” au fost vopsite pe mii de uși și ferestre, avertizând ca germanii să nu cumpere de la evrei. Trupele de asalt (Sturmtruppen) stăteau amenințătoare în fața prăvăliilor, veghing ca interdicția să fie respectată.

În unele orașe se înregistrează fapte de violență: la Kiel, un avocat evreu este ucis.

Boicotul național a durat numai o zi, însă a fost semnalul unei campanii naționale împotriva evreilor din Germania.

O săptămână mai târziu, guvernul Hitler adopta o lege, care impunea ca funcțiile publice să fie ocupate numai de „Arieni”. Toți funcționarii evrei din guvern, administrație, educație etc. au fost demiși. Pentru a ocupa o funcție publică, un german trebuia să-și dovedească „originea ariană”, dovedind religia părinților și bunicilor săi.