Ziua cuțitelor lungi la guvernare: PSD decide soarta premierului Grindeanu
- Ionel Dancu
- 14 iunie 2017, 00:01
Social-democrații apropiați de liderul PSD, Liviu Dragnea, vor forța în această după-amiază, într-o ședință lărgită a partidului, demisia din funcție a premierul Sorin Grindeanu. Prim-ministrul social-democrat nu acceptase aseară, până la închiderea ediției, să facă pasul în spate.
În noaptea de luni spre marți, la sediul PSD din Băneasa a avut loc o analiză prelungită a activității cabinetului Grindeanu, în prezența premierului. Verdictul socialdemocraților a fost că propriul cabinet are întârzieri majore în implementarea programului de guvernare, adică exact pretextul necesar pentru o eventuală debarcare a premierului. „Sunt într-adevăr nerealizări, suntem cu destule probleme ieşite din grafic, sunt extrem de multe ... La Finanţe, Agricultură, Transporturi”, a dezvăluit, ieri, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.
Se ține de scaun?
Numărul doi din ierarhia PSD a spus că nu a auzit ca în acea ședință președintele partidului, Liviu Dragnea, să îi fi cerut demisia premierului, așa cum au apărut ieri informații în spațiul public. „Eu nu am auzit lucrul ăsta, poate eram ieşit din sală”, a spus Bădălău. Guvernul nu a dorit să comenteze ieri o eventuală cerere de demisie adresată lui Grindeanu, iar purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, a evitat să răspundă direct întrebărilor EVZ, spunând doar că Dragnea și Grindeanu se întâlnesc și își vorbesc frecvent.
Planul de forță al PSD
Premierul Sorin Grindeanu va fi forțat să își depună, în această după-amiază, demisia din funcție, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, care va începe de la ora 16.00 în prezența a peste 50 de lideri socialdemocrați, au asigurat EVZ surse de la vârful conducerii partidului, apropiate de Dragnea. Până la ora închiderii ediției, premierul Grindeanu nu fusese convins de partid să își dea demisia, au relatat surse PSD pentru EVZ. Lideri PSD conectați la discuțiile din ultimele zile au spus EVZ că în cazul unei demisii a lui Grindeanu, “până miercurea viitoare putem să avem un nou Guvern”.
Cel puțin remaniere
În cazul în care PSD nu-l va debarca pe Grindeanu, partidul va impune totuși o remaniere majoră. Potrivit informațiilor EVZ, doar 3 din cei 23 de miniștri ai PSD sunt în afara pericolului, ei primind „notă de trecere” la evaluarea condusă de Dragnea.
Cu mapa pe masă
Planul agreat de apropiații lui Liviu Dragnea este ca în ședința în care se decide soarta propriului premier, toți liderii partidului să aibă pe masă câte un dosar stufos în care vor fi scoase în relief eșecurile cabinetului Grindeanu. Cu mapele în față, majoritatea miniștrilor PSD vor anunța că își depun demisiile din funcție, pentru a-l obliga pe premierul Sorin Grindeanu să facă și el același lucru, este varianta de forță pe care merge o parte din partid.
Negocieri dure
Seara trecută era așteptată o ședință a coaliției de guvernare în care să se discute acest plan și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, discuție la care ar fi trebuit să participe și premierul Grindeanu. Din punct de vedere legal, demisia din funcție a premierului atrage după sine demiterea întregului Guvern, iar după ce Guvernul este demis, Preşedintele României desemnează un candidat. În acest moment, PSD și ALDE dețin majoritatea parlamentară.
Iohannis stă la pândă
Președintele Klaus Iohannis așteaptă să vadă ce decizie ia PSD. “Noi, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, domnul preşedinte, aşteptăm ce se întâmplă din punct de vedere oficial şi după aceea vom avea o reacţie”, a spus, ieri, purtătorul de cuvânt al Președintelui, Mădălina Dobrovolschi.
Carmen Dan, soluția „fidelă”
Ministrul de Interne, Carmen Dan, este unul dintre numele luate în calcul în PSD pentru funcția de premier, au relatat ieri surse din partid pentru EVZ. Apropiată de Liviu Dragnea, Dan nu a vrut să spună ieri dacă ar accepta să conducă Palatul Victoria. Spre deosebire de alți PSD-iști care au exclus categoric posibilitatea să fie premieri, ministrul de Interne a zis doar că nu i s-a propus așa ceva „De ce vorbim de speculații? Nu mi-a fost propusă funcția”, a declarat Carmen Dan. „Tot ce pot să vă spun e ceea ce ştie toată lumea, Guvernul a trecut printr-o evaluare, eu am fost concentrată să răspund bine în ceea ce priveşte Ministerul de Interne şi părerea mea este că noi ne-am făcut treaba”, a adăugat ministrul de Interne. Argumentul PSD în favoarea lui Dan este că și-a dovedit loialitatea față de Liviu Dragnea.
Ponta: Demisiile în alb, ilegale
Demisia în alb pe care fiecare ministru a depus-o la preluarea mandatului a fost un subiect care a generat ieri noi polemici. În timp ce ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, a spus că a depus demisia la Secretariatul General al Guvernului, ministrul Turismului, Mircea Dobre, susține că demisia lui se află la sediul partidului. „Un gest simbolic. Această demisie nu se activează, este o chestiune de onoare”, a explicat Petrea. Indiferent unde s-ar afla documentele, fostul premier PSD Victor Ponta a apreciat că exista lor ar fi ilegală. „Cred că e ilegal. Eu n-am cerut în viaţa mea niciunui ministru nicio demisie în alb. În primul rând că mi-am respectat colegii şi în al doilea rând cred că e ilegal, că înseamnă că-i şantajezi”, a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului. Fostul premier a spus că partidul nu ar trebui să își schimbe premierul