Evenimentul ZileiSocialZiua Culturii Cubaneze, sărbătorită la Galeria Romană cu Alexis Fernandez Arce

Ziua Culturii Cubaneze, sărbătorită la Galeria Romană cu Alexis Fernandez Arce

Ziua Culturii Cubaneze, sărbătorită la Galeria Romană cu Alexis Fernandez Arce
Alexis Fernandez Arce, unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani cubanezi, expune la Galeria Romană, din București.

Alexis Fernandez Arce vine la Galeria Romană, cu lucrările sale, pentru sărbătorirea  Zilei Culturii Cubaneze. Pentru această sărbătoare și-au unit forțele Ambasada Republicii Cuba, Centrul Euro-Cubanez pentru afaceri și cooperare și Galeria Romană. Expoziția de pictură a lui Alexis Fernandez Arce, intitulată „AUTO-RETRASO”, va fi inaugurată joi, 20 octombrie 2016, ora 18:30, la Galeria Romană.

 Autorul operelor expuse, Alexis Fernandez Arce, este un pictor care îmbogățește cu lucrările sale generația de artiști cubanezi contemporani.Creator de la vârsta cea mai tânără, studiază pictura în Cuba, expunând în Insulă și în câteva țări europene, trezind chiar interesul colecționarilor privați.

În Cuba, Ziua Culturii cubaneze este sărbătorită în fiecare an la 20 octombrie, ca o recunoaștere a esenței rădăcinilor cubaneze. În această zi, pentru prima oară în anul 1868, s-a cântat Imnul Național Cubanez. Data a fost instituită pentru a comemora unul dintre evenimentele cele mai relevante din istoria patriei, intonarea pentru prima dată a Imnului Național cubanez, LA BAYAMESA, cum a denumit-o poporul pe când trupele mambise sub conducerea lui Carlos Manuel de Cespedes au eliberat orașul Bayamo.

Labirintul

Iată cum descrie artisul cubanez starea care a dus la creațiile pe care le va prezenta la Galeria Romană.

„Viața este plină de obstacole și drumuri  care trebuie descoperite, de când devii conștient, decizi  pe care să-l  apuci; vei greși mult, de multe ori va trebui să te întorci din drum ceea ce te va întârzia și vei începe de la zero, (să nu crezi că poate fi mai rău), uneori îți va merge bine și în multe privințe vei simți că nu-ți poate merge mai bine. Uneori vei trișa ca să alegi «scurtătura»… Dar mereu va trebui să alegi ce ți se ivește în acel moment, dacă s-o iei la dreapta sau la stânga atunci când ieși din casă, dacă să te decizi să înveți ceea ce  întotdeauna ai crezut că-ți place, dacă să rămâi la munca aceasta (deși nu-ți place  prea tare) sau e vremea să schimbi(…). Acesta este labirintul tău, ești singur și nimeni nu poate decide în locul tău. Apoi, dacă pe aceste drumuri apare o micuță persoană pe care tu ai decis s-o ai alături. Atunci va fi labirintul ei,  unde tu trebuie să încerci s-o înveți să aleagă bine, deși, inevitabil,  va greși mult, va trebui să  se întoarcă înapoi, să înceapă de la zero și să-i meargă bine și pentru orgoliul tău, uneori, să simți că nu-i poate  merge mai bine.”

Expoziția „AUTO-RETRASO” este deschisă timp de 10 zile la Galeria Romană, în Bulevardul Lascăr Catargiu , numărul 1, în Piața Romană.

 


Accesează: