Zenga: "La Dinamo nu se putea face performanta!"

Fostul antrenor al „cainilor” vorbeste, in premiera dupa plecarea din Romania, despre motivele reale care au dus la prabusirea echipei.

Demis de la Dinamo anul trecut, la sfarsitul lunii noiem-brie, dupa infrangerea suferita in derby-ul cu Steaua, antrenorul italian Walter Zenga si-a pierdut urma. Chemat sa salveze o corabie care lua apa, Zenga a tras-o mai rau la fund.

Dezamagit ca la Dinamo n-a mai avut succesul repurtat la FC National si la Steaua, fostul mare portar de la Inter n-a vrut sa mai auda o perioada de Romania, motiv pentru care n-a mai zabovit la Bucuresti, demarand in tromba spre America, dupa o escala la Milano. Aflat in aceste zile la Miami (Florida), „Omul-Paianjen” si-a rupt cateva minute din timpul de plaja pentru a raspunde intrebarilor puse de EVZ.

EVZ: Domnule Zenga, ce-ati facut dupa plecarea de la Dinamo? Walter Zenga: Mai intai, Raluca si cu mine am plecat la cealalta casa a noastra, din Milano, apoi ne-am planuit vacanta de iarna. De pe 18 decembrie suntem la Miami. Am petrecut aici atat Craciunul, cat si Revelionul. Suntem de-atata timp in America si inca nu am decis cand ne vom intoarce acasa. Ne simtim extraordinar la Miami.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum ati receptionat despartirea de „caini”?M-a durut mai mult faptul ca n-am reusit sa avem rezultate si, in final, ca n-am reusit sa construiesc un viitor al echipei, un viitor cu continuitate in victorii. Mai mult decat atat, aveam si un proiect, facut impreuna cu domnul Badea, pentru a remoderniza centrul de la Saftica... N-am avut ocazia sa-l punem in aplicare.

Cosmin Moti, adevaratul lider!

De ce credeti ca n-ati reusit sa ridicati echipa? Sunteti convins ca puteati face mai mult?Da, sigur ca as fi putut face mai multe, dar intr-un alt context. Dupa meciul de la Urziceni s-a rupt ceva. A doua zi am vrut sa-mi dau demisia. Ceea ce s-a intamplat la Urziceni mi-a lasat un gust foarte amar. Am inteles ca nu se putea face performanta dupa ceea ce s-a intamplat in teren, in timpul jocului, dar si dupa...

Dinamo nu se descurca prea bine nici cu alti antrenori pe banca. Cine poarta vina pentru criza actuala? Din moment ce Dinamo este pe locul sase in campionat, inseamna ca echipa are probleme... Unele raspunsuri la intrebare se pot gasi in absenta unor jucatori: Moti, adevaratul lider al echipei, si Zicu (impreuna cu Cristea, doi dintre cei mai talentati si tehnici jucatori ai Romaniei).

Pentru cauze aprofundate trebuie sa dam timpul inapoi, la meciul cu CFR, din campionatul trecut, pana a ajunge la meciul cu Rapid, din Supercupa Romaniei, trecand peste meciul cu Lazio, pentru a inchide cu eliminarea in fata celor de la Elfsborg. In acest timp s-a intamplat ceva intre suporteri, conducere si echipa... Nu e deloc usor sa explici in doua vorbe tot acest complex de cauze, asa ca ma opresc aici!

„Dinu nu venea la antrenamente”

Cornel Dinu v-a acuzat direct ca nu ati colaborat deloc cu dansul... Cum comentati?Intotdeauna, cine acuza e, de fapt, vinovat! Cum pot colabora cu cineva care nu vine sa vada antrenamentele si care asteapta ca doar eu sa fac vizite la birou? Va povestesc ceva. Dupa meciul cu Steaua, am fost la restaurantul domnului Turcu, cu Badea, Borcea, Savulescu, Turcu si Culina, in prezenta lui Victor Becali...

Dupa decizia de a-mi da demisia, am ramas pana la ora doua si jumatate, am vorbit, le-am spus care sunt problemele, unde trebuie intervenit, de ce echipa nu vorbeste cu presa, care jucatori de la Dinamo II ar trebui promovati etc, etc. Asta ca, la sfarsit, tot conducerea sa ma roage daca pot sa ma mai gandesc (n.r. - asupra demisiei) pana la ora 12.00 a doua zi...

Cum ati colaborat cu jucatorii? S-a spus ca v-au „lucrat”...Eu vreau ca fotbalistii sa fie lasati in pace! Nu am nimic sa le reprosez. Cu mine, toti au fost cuminti, muncitori, concentrati la antrenamente, tot, tot, tot... Le multumesc pentru tot ce au facut pentru mine! Eu am incercat ceva nou, cu antrenamente diferite, cu cantonamente in stil european, cu o gestiune profesionista.

Sper ca le-a ramas ceva de la mine, pentru ca, in sport, azi poti sa pierzi, dar maine poti incepe sa castigi toate meciurile, daca ai o baza solida. Si, mai mult decat atat, nu inseamna nimic ca eu nu am reusit. Legatura exista mereu intre noi, in continuare. In special respectul, afectiunea si onoarea.

Care antrenor ar face treaba buna la Dinamo in acest moment? Cristi Borcea negociaza cu Razvan Lucescu.Razvan e un bun prieten de-al meu. In ceea ce-l priveste pe Cristi, cred ca el a negociat cu mai multi antrenori in ultimele sase luni decat in toata viata lui! Eu il consider pe Razvan unul dintre cei mai buni antrenori romani, iar pe Cristi - un dinamovist cu suflet mare.

PREVIZIUNI

„CFR va lua titlul fara probleme”

Cine va pune mana pe titlu in Romania?Daca se va juca doar pe teren, CFR va castiga fara probleme. Daca nu... Uh, greu de zis... Imi aduc aminte ce s-a intamplat cu CFR anul trecut, cand Cristiano Bergodi (n.r. - italianul care s-a aflat pe banca tehnica a ardelenilor) a fost furat de o performanta extraordinara!

Aveti propuneri de a antrena alte formatii? Ati mai pregati echipe din Romania, poate chiar Steaua sau Dinamo?Normal ca am primit oferte, dar, spre deosebire de altii, cred ca voi astepta pana la inceputul noului campionat. Depinde si de unde vine cea mai serioasa oferta. Normal ca as mai antrena la Steaua sau la Dinamo! De ce nu?

Va castiga nationala Romaniei vreun punct in fata Italiei, la Campionatul European de la vara? Asta e cea mai grea intrebare... Eu spun doar atat: sper ca din grupa Italiei se va califica si Romania in faza urmatoare.

Va mai doriti sa obtineti cetatenia romana? Mai intai trebuie sa ma intorc in tara, sa incep procesul de depunere a actelor si apoi celelalte operatiuni... Sper ca Basescu n-are nimic impotriva sa primesc cetatenia romana!