Evenimentul Zilei > Actualitate > Zeci de protestatari au murit în frig. Discuțiile între Guvern și sindicate nu dau roade
Zeci de protestatari au murit în frig. Discuțiile între Guvern și sindicate nu dau roade

Zeci de protestatari au murit în frig. Discuțiile între Guvern și sindicate nu dau roade

În contextul protestelor împotriva noilor legi agricole, 22 de manifestanţi au murit din cauza frigului.

Peste 20 de protestatari au murit în India, mai mulţi dintre ei din cauza frigului, în ultimele trei săptămâni, în contextul protestelor organizate de fermieri la periferiile capitalei New Delhi, a anunţat vineri un reprezentant al sindicatului aflat la originea protestului, citat de dpa.

Cinci fermieri și-au pierdut viața în accidente pe drumul spre protest, alţii în urma unor crize cardiace, iar alţi câţiva pentru că s-au îmbolnăvit din cauza expunerii la frig, a explicat Ashutosh Mishra, purtător de cuvânt al organizaţiei Comitetul de coordonare All India Kisan Sangharsh.

Zeci de mii de fermieri, majoritatea acestora localnici ai zonelor Punjab şi Haryana, au parcat pe şosele la intrarea în New Delhi de la sfârşitul lui noiembrie, cerând anularea noilor legi privind agricultura, despre care susţin că vor ajuta marile corporaţii şi îi vor arunca în vâltoarea pieţei libere.

Agricultura, principala sursa de venit pentru majoritatea populației din India

Agricultura reprezintă circa 15% din produsul intern brut al Indiei şi sursa principală de venituri pentru circa 58% din populaţie.

Adoptatea de Parlament în luna septembrie, legile vizează o liberalizare în privinţa stabilirii preţurilor, a stocurilor şi a marketingului recoltelor, guvernul condus de Bharatiya Janata Party (BJP) susţinând că aceste reforme vor creşte veniturile fermierilor, îi vor elimina pe intermediari şi vor aduce investiţii private. Discuţiile dintre guvern şi sindicatele din agricultură nu au dus deocamdată la vreun rezultat.

Fermierii care protestează mănâncă pe stradă şi dorm în adăposturi improvizate în tractoare şi corturi, iar valul de frig abătut asupra nordului Indiei, cu temperaturi de 3-4 grade Celsius noaptea, a înrăutăţit situaţia, a spus Mishra. „Dar sunt hotărâţi să continue protestul până când revendicările lor vor fi îndeplinite”, a subliniat acesta.

Aceasta situație a ajuns deja la Curtea Supremă, care, în răspuns la o serie de petiţii legate de blocarea drumurilor de către protestatari, a sugerat crearea unui grup de mediere de către guvern, sindicate şi experţi independenţi şi i-a propus executivului să ia în calcul o suspendare temporară a legislaţiei controversate.