Stare de calamitate în agricultură. Guvernul pregătește măsuri

Stare de calamitate în agricultură. Guvernul pregătește măsuri

Guvernul se pregătește să declare starea de calamitate din cauza problemelor produse de secetă, de o gravitate foarte mare, care au lovit agricultura românească în acest an.

La nivelul aparatului guvernamental se lucrează la un proiect de ordonanță de urgență privind declararea stării de calamitate, având în vedere că rapoartele oficiale primite la nivelul Ministerului Agriculturii indică o situație foarte gravă în teritoriu. Problemele legate de secetă au afectat un număr foarte mare de producători agricoli care au pierdut aproape tot ce au investit în culturi.

Datele transmise de Comitetele Județene pentru Situații arată că pagubele suferite de fermieri, din cauza lipsei de precipitații sunt enorme. Potrivit acestora, peste 1,17 milioane ha cu culture care au fost  înființate în toamna anului 2019, precum și o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate în procent de 100%. Situațiile arată că în anumite județe din regiunile de sud-vest, sud, sud-est și din est există terenuri agricole calamitate în proporție de 100%, a căror suprafață se întinde pe mai mult de 50% din totalul arealului agricol al județelor în cauză.

Or, având în vedere această situație, faptul că anumite culture agricole au fost compromise aproape în totalitate, Guvernul intenționează să adopte o ordonanță de urgență prin care să declare stare de calamitate în agricultură, după cum relatează Romania TV.

Cui se adresează starea de calamitate

Măsura va fi implementată de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, în acele județe în care, după verificările realizate în teren se va constata că suprafața afectată de secetă depășește 50% din suprafața agricolă a județului.

Declararea stării de calamitate ia în considerare situațiile cu care se confruntă producătorii agricoli, dar și operatorii economici cu activități în sectorul agricol de achiziție, depozitare, comercializare, procesare produse agricole primară și/sau furnizare de input-uri agricole, care au încheiate contracte comerciale cu producătorii agricoli.

Hotărârea privind declararea Stării de Calamitate va cuprinde perioada stării de calamitate și măsurile care se impun.

Ajutor pentru fermierii afectați de COVID

În acest context, trebuie spus că, pe lângă secetă, agricultura românească se confruntă și probleme legate de criza provocată de noul coronavirus. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunțat că 122.986 de fermieri au cerut sprijin pentru că au fost afectaţi de criza COVID-19, până pe 23 octombrie a.c.

Aceștia vor primi sprijin financiar din partea Guvernului. Banii vor fi alocați sub formă de sumă forfetară în funcție de dimensiunea fermei solicitantului și vor fi plătiți până la 30 iunie 2021, în baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.