Bilanţul “Comandamentului Sezon Estival 2014”  a fost prezentat, astăzi, de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Dumitru Băiculescu, într-o conferinţă de presă la Constanţa. El a ţinut să precízeze că în această vară au fost verificate absolut toate cele 1847 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral. “Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate  200 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 201.400 de lei” a spus Dumitru Băiculescu.

Au fost confiscate, şi retrase de la vânzare, aproape 60.000 tone de carne şi produse din carne, lapte şi produse lactate, peşte şi ouă, valoare totală fiind de 560.000 lei.Controalele inspectorilor sanitar veterinari, din Constanţa şi detataşaţi din ţară, au avut loc în special în şapte zone de interes turistic, Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

“În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea, comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare precum şi comercializarea produselor alimentare”, explică preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu.

Directorul executiv al DSV Constanţa, Jerónimo Brănescu, a explicat la rândul lui că, “ datorită numărului de turişti, mai mare cu 10% faţă de anul trecut, dar şi al agenţilor economici, sezonul 2015 a fost mai greu”. Controalele continuă pentru că, de astăzi, începe programul “Litoralul pentru toţi”. Directorul DSV Constanţa a precizat că “în perioada de  desfăşurare a “Comandamentului Sezon Estival 2015” au fost cinci  suspiciuni de toxiinfecţii alimentare, ele nefiind confirmate până în acest moment”.

Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, şi-a lăudat subalternii. “Nu cred că aţi auzit, primtre cei 20 de milioane de români, de oameni care au decedat de toxiinfecţie alimentară, şi ăsta este, în primul rând, meritul medicilor veterinari, inspectori de stat”. Dat fiind “volumul foarte mare de muncă din acest sezon estival”, ANSVSA va trimite, în 2016, inspectori mai mulţi pe litoral.