În timpul furtunii din septembrie 2017, poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului (arteră care asigură relația cu Aeroportul Internațional Timișoara), s-a prăbușit peste un VW Passat în care se afla Vlad Baici, student. Tânărul a murit strivit de greutatea porții, neavând prtacic nicio șansă până la sosirea salvatorilor.

Poarta respectivă, desființată între timp, ca și ”sora” ei din partea de nord a orașului, fusese reabilitată de municipalitate, cu spirjin financiar de la un club Rotary, în anul 2015. Potrivit primarului Nicolae Robu, reabilitarea a costat peste 50.000 de euro.

La acea vreme, reprezentanții Primăriei Timișoara au făcut public proiectul de modernizare: la bază, structura avea un stâlp din beton armat, de 120/40 cm, iar deasupra acestuia era un altul, din compozit cu aparență de beton, plus o placă din fibrociment. Nu s-a organizat licitaţie publică, ci a fost o încredinţare directă către constructor.

În urma incidentului soldat cu moartea tânărului s-a decsoperit că lucrările de reparații s-au făcut fără a respecta reglementările legale, în baza unor autorizații emise fără a exista proiect și studiu de rezistență, astfel că s-a extins cercetarea în dosarul care anchetează mnoartea lui Vlad Baici.

La aproape un an de la incident au fost puși sub acuzare, fiind cercetați ca suspecți, viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, Ciprian Cădariu, cel care ocupă funcția de arhitect-șef al municipiului Timișoara, alături de alți angajați ai primăriei – Dragana Radovancovici, Gabriela Nagy, de la Urbanism, Pascu Burtic, șef al biroului tehnic din cadrul Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse – Liubomir Ostoin, patronul firmei Stareto SRL și Ciobanu Valentin, angajat al aceleiași societăți.

După încă un an, recent, conform Pressalert.ro, au mai fost puși sub acuzare alți trei angajați ai Primăriei Timișoara care au făcut parte din comisia de recepție – Cristian Carabaș, Gheorghe Buzărnescu și Nicolae Cacuci, consilieri în cadrul direcțiilor care s-au ocupat de reabilitarea estetică a porții.

Te-ar putea interesa și: