Aproape jumatate dintre femei se tem sa foloseasca pilulele anticonceptionale pentru ca nu au informatii exacte despre acestea.
De cate ori nu ati auzit ca pilulele ingrasa ori ca va taie pofta de viata sexuala, pentru ca a doua zi sa aflati ca, de fapt, sunt sanatoase si reduc inclusiv riscul de cancer ovarian? Descoperiti cateva mituri despre pilule si incercati sa va formati o imagine mai exacta asupra efectului pe care acestea le au.
1. „Riscul de menstruatie neregulata”. Multe femei se tem de intreruperea menstruatiei, arata un sondaj efectuat de Health.com. Studiile medicale spun insa ca nu aveti de ce sa va ingrijorati. Exista pilule care limiteaza menstruatia la patru perioade pe an: injectabile - care o intrerup pentru trei luni - si anticonceptionale, care previn aparitia sindromului premenstrual.
Asta nu inseamna insa ca nu puteti sa reveniti la fertilitate. Printre efectele adverse ale anticonceptionalelor se numara scurtele sangerari intre menstruatii. In schimb, dispar crampele, migrenele si ciclurile abundente.
2. „Cresc riscul de cancer”. Cu cat pilulele sunt administrate pe o perioada mai lunga de timp, cu atat scade riscul de cancer endometrial si ovarian. Dupa un an de folosit pilule, riscul de cancer endometrial s-a redus cu 50%, iar dupa sase luni de utilizare, riscul de cancer ovarian a scazut cu 40%.
„Daca endometrul (n.r. - un tesut care creste in jurul uterului) ramane mult timp curat, iar ovarele sunt inactive, scade riscul diviziunii celulelor care pot cauza cancer”, explica Katherine O’Connell, asistent universitar la Columbia University.
3. „Pot scadea riscul de cancer de colon”. Si aceasta afirmatie este un fals. Nu exista nicio legatura intre anticonceptionale si cancerul de colon.
4. „Elimina apetitul sexual si ingrasa”. Multe femei cred ca se vor ingrasa din cauza pilulelor. Nu este adevarat, intrucat acestea contin doze mici de hormoni. Cat despre scaderea libidoului, exista studii care au demonstrat contrariul. Oricum, psihic, femeile se simt mai bine cand stiu ca nu risca sa ramana insarcinate.
5. „Spermicidele sunt la fel de bune ca si pilulele”. Cremele, gelurile, ovulele, tabletele si spray-urile pot distruge local spermatozoizii sau pot bloca mobilitatea lor. Eficienta lor este insa moderata.
Femeile care au nascut natural risca in proportie de 32% sa ramana insarcinate cu aceste metode, iar cele care nu au nascut - in proportie de 16%. Pentru siguranta, ar fi bine sa folositi spermicidele impreuna cu prezervativul.
6. „Folosirea lor pe termen lung este „o nebunie””. Intreruperea tratamentului cu pilule poate duce la aparitia sarcinii. Din punct de vedere medical, nu exista niciun motiv care v-ar putea determina sa nu le mai folositi. Jumatate dintre femeile care fac pauza de anticonceptionale timp de trei luni raman insarcinate, mai arata Health.com.
7. „Efectele adverse dureaza o viata”. In primele trei luni, toate metodele contraceptive pe baza de hormoni pot determina efecte adverse. Dupa aceasta perioada, sansele ca acestea sa dispara sunt foarte mari.
8. „Dupa varsta de 40 de ani nu e bine sa iei pilule”. Puteti lua anticonceptionale pana la menopauza, dar, daca ati depasit varsta de 30 de ani si fumati ori daca aveti tensiune crescuta, boli de inima, diabet, pilulele pot creste riscul de atac de cord.
9. „Se pot lua impreuna cu orice alte medicamente”. Fals! Nu si cu antidepresive! Unele pot accelera metabolizarea pilulelor, impiedicand hormonii sa-si faca efectul.
10. „Accentueaza migrenele”. Pilulele nu agraveaza simptomele migrenelor, dimpotriva, dar pot creste riscul de atac de cord in cazul femeilor care sufera de dureri de cap puternice.