Potrivit procurorului militar general, citat Agenția BucPress din Cernăuți, materialul video „Războiul româno-ucrainean 2022”, a fost publicat pe YouTube la data de 26 mai. Potrivit acestui clip, România ocupă Odesa și Cernăuțiul pentru a apăra cetățenii săi de conflictul ruso-ucrainean. Procurorul militar general, Anatoli Matios a declar că va introduce acest material în lista crimelor de atentat la integritatea teritorială a țării.

La 4 iunie, după apariția de pe YouTube, Matios planifică să participe la o reuniune cu diplomații ucraineni,  reprezentanții serviciilor speciale și armatei, astfel încât fiecare instituție să obțină o însărcinare pe marginea dosarului penal intentat.

Presa din Ucraina menționează că acest video a fost creat special pentru a tensiona relațiile bilaterale, unii experți au declarat că astfel de provocări informaționale sunt în stilul Moscovei.

Potrivit analistului politic Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța, apariția acestui film video cu un profund conținut provocator are rolul evident de a șubrezi actuala relație bilaterală româno-ucraineană. Un interes direct pentru șubrezirea acestei relații îl are Kremlinul, însă există și forțe oculte din vecinătatea României care manifestă un interes indirect de discreditare a acestei relații.