Evenimentul Zilei > International > Zeci de yazidiți ținuți în captivitate de către Statul Islamic au fost eliberați
Zeci de yazidiți ținuți în captivitate de către Statul Islamic au fost eliberați

Zeci de yazidiți ținuți în captivitate de către Statul Islamic au fost eliberați

36 de yazidiți sunt acum liberi după aproape 3 ani în care au fost ținuți în captivitate de către Statul Islamic, au declarat cei de la Națiunile Unite.

 

Nu este încă clar dacă aceștia au scăpat sau au fost eliberați. Națiunile Unite au refuzat să dea mai multe informații pentru a nu pune în pericol viitoare eliberări.

Statul Islamic a omorât și a luat în captivitate mii de yazidiți după ce au cucerit orașul Sinjar din Irak în anul 2014. Trupele kurde Peshmerga au reluat controlul asupra orașului în anul 2015 însă mulți yazidiți au fost mutați în alte locuri de către Statul Islamic, pe măsură ce aceștia au cucerit nordul Irakului. Cei 36 de supraviețuitori yazidiți includ bărbați, femei și copii. Aceștia au ajuns în orașul Dohuk acum 2 nopți (aprox. 170 km față de locul unde au fost capturați acum 3 ani) unde sunt adăpostiți în centre stabilite de către Națiunile Unite. Acolo primesc ajutor medical și psihologic și sunt reuniți cu familiile lor.

Națiunile Unite estimează că un număr de o mie cinci sute  de femei și fete sunt încă ținute în captivitate de către Statul Islamic și ar putea suferi abuzuri sexuale.

Națiunile Unite nu au spus unde au fost ținuți cei treizeci și șase de yazidiți și nici cum și-au recuperat libertatea.

Yazidiții reprezintă un grup religios, de etnie kurdă, a căror credință este un sincretism intre islam și vechile religii persane, cu precădere, zoroastrismul. Ei trăiesc, cu precădere, în provincia Mosul, Irak, în unele zone din TurciaSiriaArmeniaIran, precum și în unele zone din Caucaz. Ei cred în Dumnezeu, Creator al lumii, lume pe care a pus-o sub vegherea celor șapte îngeri sau ființe divine, în fruntea cărora se află Melek Taws, „Îngerul Păun”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: