Yahoo!, la mâna „corsarului“

Yahoo!, la mâna „corsarului“

Miliardarul Carl Icahn, „corsarul corporatist“, are 4% din acţiunile companiei şi vrea să relanseze negocieri cu Microsoft.

Investitorul miliardar Carl Icahn intenţionează să demareze o campanie prin care să-i înlocuiască pe membrii consiliului de conducere al Yahoo!, după ce compania a refuzat oferta de preluare venită din partea Microsoft, informează Reuters, citând surse cărora nu le dezvăluie identitatea. Icahn a achiziţionat de curând un pachet important de acţiuni la Yahoo! - 4% după „Wall Street Journal“ - şi vrea să forţeze compania de servicii pe internet să invite din nou Microsoft la negocieri. Ceea ce surprinde este faptul că, la începutul săptămânii trecute, Icahn nu făcea parte din acţionariatul companiei. Un astfel de demers este unul costisitor. Analiştii estimează că Icahn va cheltui câteva milioane de dolari în campanie. Este foarte probabil ca în această tentativă, investitorului să i se alăture şi câteva fonduri de investiţii acţionare la Yahoo!

„Şansele ca Icahn să reuşească sunt destul de mari“, crede Marc Weingarten, un avocat de la firma Schulte Roth&Zabel. „Yahoo! are o mulţime de acţionari nefericiţi, după încetarea negocierilor cu Microsoft“, a adăugat el.

Icahn este un veteran al campaniilor de acest gen. Anul trecut, a reuşit să readucă la masa negocierilor gigantul software Oracle Corporation, care încheiase demersurile de preluare ale companiei BEA Systems. În cele din urmă, cele două părţi au fuzionat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Microsoft a renunţat luna trecută la tentativa de preluare a Yahoo!, după ce aceasta din urmă a refuzat şi ultima ofertă a producă torului de software - 47,5 miliarde de dolari, adică un preţ de 33 de dolari pe acţiune. Conducerea Yahoo! dorea să obţină cel puţin 37 de dolari pe titlu, astfel că negocierile au eşuat.

STRATEGIE „Oportunistul“ Carl Icahn, 72 de ani, este cunoscut drept un „corsar corporatist“, adică un investitor care cumpără un pachet mare de acţiuni la o companie, folosindu-se apoi de influenţa dobândită pentru a ghida compania în direcţia care i-ar aduce cele mai bune profituri. Icahn are o avere estimată la 14 miliarde de dolari, ocupând locul 46 în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:30

„Piratul” a început bătălia

Carl Icahn a trimis azi o scrisoare deschisă conducerii Yahoo!, prin care informează că a început campania ce vizează schimbare membrilor consiliului director al companiei şi rechemarea Microsoft la masa negocierilor. Icahn îi scrie preşedintelui companiei de servicii pe internet, Roy Bostock, că a achiziţionat 59 de milioane de acţiuni Yahoo! şi că a primit dezlegare de la arbitrul pieţei de capital americane să achiziţioneze titluri în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari. În această campanie, Icahn susţine că are de partea sa alţi 10 acţionari importanţi ai Yahoo!.