Xi Jinping, primit la Paris de Emmanuel Macron. Liderul chinez a vorbit despre cel mai sensibil subiect

Xi Jinping, primit la Paris de Emmanuel Macron. Liderul chinez a vorbit despre cel mai sensibil subiect Sursa foto: France 24

Președintele chinez Xi Jinping se află pentru prima dată într-o vizită oficială în Europa, după o pauză de cinci ani. Liderul de la Beijing a vizitat Franța și urmează să se deplaseze în Ungaria și Serbia. Xi a fost primit de omologul său francez, Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

XI Jinping, primit de omologul său francez

Turneul european al președintelui chinez are loc în contextul în care relațiile sino-europene au avut și zile mai bune. Cu toate aestea, Xi pledează pentru îmbunătățirea relațiilor dintre a doua economie a lumii și Uniunii Europeană, în pofida divergențelor.

Jinping a fost primit la Palatul Elysee de omologul său francez și de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Pe agenda discuțiilor au fost incluse toate subiectele de actualitate, de la criza din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina precum și soluționarea divergențelor între UE și China.

Liderul chinez a evidențiat importanța continuării parteneriatului și a dialogului între cele două puteri mondiale importante, cu accent pe consolidarea încrederii reciproce și a cooperării strategice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Xi Jinping

Xi Jinping. Sursa foto: Dreamstime.com

China și UE trebuie să rămână partenere

„În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică", le-a transmis Xi Jinping interlocutorilor săi.

Liderul chinez a mai precizat că este nevoie ca acest lucru să se realizeze astfel încât „dezvoltarea sănătăoasă a relațiilor China-UE să aducă în permanență noi contribuții la pace și dezvoltare în lume”. De asemenea, Xi Jinping a adus în discuție și pacea și dezvoltarea mondială.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/GONZALO FUENTES

Xi Jinping, un apropiat al președintelui Vladimir Putin

În pofida divergențelor comerciale și a pozițiilor diferite în ceea ce înseamnă războiul din Ucraina, China și UE au urmărit să mențină dialogul și cooperarea în diverse domenii. Înaintea întâlnirii dintre cei doi lideri mondiali, președintele francez și-a manifestat intenția de a-l convinge pe Xi Jinping să-și folosească influența pentru a-l determina pe Vladimir Putin să pună capăt războiului.

„Ar putea să negocieze un acord comercial. China are un avantaj în ceea ce privește deficitul comercial în raporturile cu europenii. În general, și cu Franța în special. Se dorește ca acest decalaj economic dintre Franța și China să se reducă. În al doilea rând, în legătură cu războiul din Ucraina, Franța încearcă să rupă China de Rusia ceea ce e iar foarte greu", a declarat Marian Zidaru, analist militar la Antena 3 CNN.