Comisia va lansa a patra rundă de înscrieri pentru cupoanele valorice WiFi4EU destinate instalării de rețele Wi-Fi gratuite în spațiile publice, care pot include primării, biblioteci publice, muzee, parcuri sau piețe publice, anunță reprezentanța din România a Executivului UE.

Aceasta va fi deschisă municipalităților sau asociațiilor de municipalități din toate cele 27 de state membre ale UE și din Regatul Unit, Islanda și Norvegia, doar pentru o jumătate de zi, începând de mâine, 3 iunie 2020, ora locală 14.00, până pe 4 iunie 2020, ora locală 18.00.

Municipalitățile vor avea posibilitatea de a solicita 947 de cupoane valorice, fiecare în valoare de 15.000 de euro.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Am plăcerea de a anunța lansarea apelului pentru a patra și ultima rundă de înscrieri pentru cupoanele valorice WiFi4EU. Conectivitatea gratuită în spațiile publice din întreaga Europă este benefică atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști, amplificând în același timp efectele pozitive ale comunităților locale conectate.”

Odată ce se vor fi înregistrat pe portalul WIFI4EU,  municipalitățile vor putea solicita un cupon valoric printr-un singur clic. Cupoanele valorice vor fi distribuite pe baza principiului „primul venit, primul servit”, dar, pentru a se asigura cel mai bun echilibru geografic posibil, fiecare țară participantă are dreptul la minimum 15 cupoane valorice. Prezenta rundă de înscrieri marchează cel de al patrulea și ultimul program WiFi4EU.

De la lansarea sa, în 2018, au fost acordate în total 7.980 de cupoane valorice și finanțare în valoare de 120 de milioane de euro. Pe pagina WiFi4EU sunt disponibile informații cu privire la posibilitatea de a participa la această rundă de înscrieri WiFi4EU, precum și noutăți din comunitățile locale. Constanța este una dintre municipalitățile care a aplicat și a obținut cupoane valorice, instalând rețea gratuită de internet pe faleza Cazinoului.

Răspunsul municipalităților la cel de-al treilea apel WiFi4EU a fost impresionant. Peste 2000 de municipalități și-au transmis candidatura în primele 2 secunde de la deschiderea apelului. La închiderea perioadei de depunere a candidaturii din 20 septembrie 2019, Comisia a primit peste 11.000 de cereri din toate țările participante din cele 25.000 de municipalități înregistrate. Numărul de cereri a fost de peste șase ori mai mare decât cantitatea de bonuri disponibile.