Evenimentul Zilei > Actualitate > WhatsApp este avertizat să oprească transmiterea datelor utilizatorilor săi către Facebook
WhatsApp este avertizat să oprească transmiterea datelor utilizatorilor săi către Facebook

WhatsApp este avertizat să oprească transmiterea datelor utilizatorilor săi către Facebook

Serviciul de mesagerie WhatsApp a fost avertizat de asociația autorităților statelor membre UE pentru protejarea datelor cu caracter personal (Grupul de Lucru Articolul 29) să oprească transmiterea datelor utilizatorilor săi către compania Facebook.

Grupul de Lucru Articolul 29 a indicat că autoritățile statelor membre UE de reglementare în domeniu au îngrijorări serioase privind schimbările survenite în politica de confidențialitate a WhatsApp în baza cărora se face transferul datelor utilizatorilor către compania Facebook.
Într-o scrisoare adresată WhatsApp, asociația cere oprirea operațiunii până când se va stabili că prin aceste schimburi de date nu se încalcă reglementările europene în materie.

Cei de la WhatsApp au transmis prin intermediul unei purtătoare de cuvânt că vor coopera cu autoritățile de protecție a datelor cu caracter personal pe marginea îngrijorărilor exprimate și vor rămâne angajați în respectarea legilor europene în vigoare, relatează agora.md.

În luna august a acestui an WhatsApp a anunțat că începe schimbul de date despre utilizatorii săi cu gigantul Facebook, care a cumpărat serviciul de mesagerie în 2014 pentru 19 miliarde de dolari. La momentul anunțării schimbului de date WhatsApp a explicat că această modificare a politicii sale are rolul de a oferi mai multe posibilități de comunicare pentru utilizatori săi prin propunerea unor utilizatori relevanți cu care să fie extinsă comunicarea. Măsura a fost criticată public de numeroși utilizatori care au reamintit WhatsApp că își asumase anterior faptul că va rămâne un serviciu independent de noul său proprietar, Facebook.

Mai multe organisme de protecție a datelor cu caracter personal din state membre ale Uniunii Europene au declanșat anchete asupra modalității de partajare a datelor utilizatorilor WhatsApp cu gigantul Facebook. Recent, autoritățile din Germania au cerut Facebook să înceteze să mai colecteze datele utilizatorilor serviciului de mesagerie WhatsApp și să le șteargă pe cele deja stocate, conform theguardian.com.