Opale translucide, agate şi topaze, chihlimbar de culoarea mierii, malachit verde de Zair, cristaluri de stâncă, cuarţ violaceu de ametist sau trunchi de lemn pietrificat de milioane de ani.
Un adevărat regal al gemelor, florilor de mină şi podoabelor din pietre semipreţioase are loc la Muzeul Naţional de Geologie din Capitală, unde vizitatorii pot admira până mâine superbele culori şi texturi ale mineralelor prezentate de circa 20 de expozanţi.
La expoziţia cu vânzare „Vara Cristalelor“, amatorii de cristaluri pot avea încredere că vor găsi minerale perfect autentice. Piesele provin din regiuni miniere, precum Oaş-Baia Mare, Brad, Roşia Montană, Moldova Nouă, Ocna de Fier, Oraviţa, dar şi din regiuni îndepărtate ale planetei, precum Brazilia, Chile, SUA, Canada, Egipt, Madagascar, India şi Australia. Geme româneşti, unice în lume Printre vedetele expoziţiei se numără un trunchi de copac pietrificat de milioane de ani şi o uriaşă geodă de ametist, de culoare violacee, pusă la vânzare la ameţitorul preţ de 1.000 de euro.
Cuarţul de ametist provine din minele braziliene şi, susţin expozanţii, are proprietăţi curative excelente, reglând echilibrul energetic al organismului prin efectul de piramidă al cristalelor. Gabi şi Emil Spiac, un cuplu de geologi din Arad, vând varietăţi de agate foarte căutate, care se găsesc doar la noi în ţară, în zona Clujului, şi pietre de septarie silicioasă, prezente exclusiv în zona Jibou, din judeţul Sălaj.
Valoarea gemelor, explică Gabi Spiac, variază în funcţie de proprietăţile acestora: transparenţă, duritate, lipsa fisurilor, mărime şi culoare. La standul lui Cristian Cioclov găsim topaze, acvamarin şi cristale, încrustate în argint şi ornate cu pietre de ametist, lapis lazuli, turcoaz şi rubin. Printre geme, spune el, se numără pietre mult mai frumoase şi mai rare decât diamantul. Aşa e alexandritul din Siberia, o piatră cameleonică ce-şi schimbă culoarea în funcţie de lumină.