Zheng Zeguang, secretar de stat în MAE chinez a exprimat protestul oficial al Beijingului și a afirmat că țara sa va "lua măsurile necesare pentru a-și proteja interesele naționale, inclusiv sancțiuni contra grupurilor implicate în vânzarea de arme, conform unui comunicat al diplomației chineze, citat de Agerpres.

“Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. China se opune ferm vânzării de arme din SUA către Taiwan”, a declarat Zheng Zeguang.

Vânzarea de arme americane către Taiwan contravine dreptului internațional și principiilor comunicatelor comune China-SUA și afectează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei, a adăugat oficialul chinez.

Administrația Obama a notificat miercuri Congresul american în legătură cu vânzarea de armament în valoare de 1,8 miliarde de dolari către Taiwan, o decizie care a provocat deja nemulțumirea Chinei.

Conform procedurii juridice uzuale, administrația solicită aprobarea Congresului — cu majoritate republicană — pentru "vânzarea unui pachet de arme defensive către Taiwan pentru 1,83 miliarde de dolari", pentru "a susține eforturile Taiwanului de a dezvolta capacități defensive mai inovatoare și asimetrice", a declarat David McKeeby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Sunt incluse în acest pachet două fregate din clasa Perry, rachete antitanc Javelin și TOW 2B, vehicule amfibie de asalt AAV-7, diverse sisteme electronice de ghidaj și rachete sol-aer Stinger, a precizat diplomatul american. El a reamintit că "politica de lungă durată de vânzări de arme către Taiwan a fost constantă de-a lungul a șase administrații americane diferite", de când SUA au stabilit relații diplomatice cu China, la începutul anilor 1970.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a afirmat că tranzacția respectă principiul existenței unei singure Chine și Legea privind relațiile cu Taiwan în virtutea căreia SUA asigură 'capacitatea Taiwanului de a menține o capacitate de autoapărare suficientă'.

Fiind întrebat dacă SUA sunt îngrijorate de modul în care China va reacționa la vestea privind această tranzacție, Kirby a precizat că Washingtonul a luat decizia respectivă pe baza “evaluării americane a nevoilor de apărare ale Taiwanului”. “Acesta este singurul factor”, a precizat el.

Prin noua tranzacție, prima de acest fel în ultimii patru ani, valoarea totală a vânzărilor de arme americane către Taiwan în timpul administrației Obama ajunge la 12 miliarde de dolari, adaugă DPA.