Vineri, Statele Unite au acuzat China că a închis peste un milion de persoane aparţinând minorităţii musulmane în „lagăre de concentrare”, într-una din cele mai puternice condamnări de până acum a ceea ce numeşte reţinerea în masă de către Beijing în principal a minorităţii uigure musulmane, dar şi a altor grupuri de musulmani.

Cel care a frormulat acuzațiile este secretarul adjunct în Departamentul Apărării responsabil cu regiunea Asia-Pacific, Randall Schriver. Afirmațiile sale riscă să sporească tensiunea din relaţia bilaterală americano-chineză, Beijingul fiind sensibil la criticile internaţionale.

Lagărele la care face trimitere Schriver sunt descries de către chinezi ca fiind centre de educare vocaţională destinate stopării ameninţării extremismului islamic.

Foşti deţinuţi au mărturisit Reuters cum au fost torturaţi în timpul interogatoriilor din lagăre, vorbind despre traiul din celulele aglomerate şi despre cum au fost supuşi unui regim brutal de îndoctrinare de către partid, care pe unii i-a condus la sinucidere.

„Partidul Comunist (Chinez) foloseşte forţele de securitate pentru încarcerarea în masă a musulmanilor chinezi în lagăre de concentrare”, a spus Schriver într-un briefing organizat la Pentagon, în cadrul unei discuţii mai ample despre armata Chinei. El a estimat la aproape 3 milioane numărul musulmanilor reţinuţi.

Secretarul adjunct American în Departamentul Apărării responsabil cu regiunea Asia-Pacific a apreciat ca fiind potrivită utilizarea unui termen asociat în mod normal cu Germania nazistă. Răspunzând întrebării adresate de un reporter, el a afirmat că se justifică utilizarea termenului lagăr de concentrare „având în vedere ceea ce se înţelege a fi amploarea reţinerii a cel puţin 1 milion, dar probabil mai aproape de 3 milioane, de cetăţeni din totalul unei populaţii de aproximativ 10 milioane”.

Guvernul Statelor Unite a evaluat ideea adoptării de sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili chinezi din Xinjian, o regiune întinsă din China care se învecinează cu Asia Centrală şi în care trăiesc milioane de uiguri şi alte minorităţi etnice musulmane. China a avertizat că va răspunde proporţional în cazul oricăror sancţiuni din partea SUA.

Pe de altă parte, guvernatorul provinciei Xinjiang a respins în martie orice comparaţii cu lagărele de concentrare, spunând că sunt „la fel ca şcolile cu internat”.

Oficiali americani au declarat că autorităţile chineze au incriminat multe aspecte ale practicii şi culturii religioase din provincia Xinjiang instituind, printre altele, pedepse pentru predarea textelor musulmane copiilor şi interzicerea acordării de nume uigure copiilor.