Walesa zgâlţâie scaunul preşedintelui polonez

Walesa zgâlţâie scaunul preşedintelui polonez

Liderul istoric al mişcării anticomuniste poloneze Solidaritatea, Lech Walesa, s-a pronunţat ieri pentru înlă turarea de la putere a preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, înainte de încheierea mandatului acestuia, în anul 2010.

Walesa şi-a exprimat, totodată, disponibilitatea de a candida din nou în cazul organizării de alegeri prezidenţiale anticipate, transmite AFP. „Trebuie să scurtăm mandatul preşedintelui. Preşedintele Kaczynski dăunează Poloniei, ridiculizează Polonia în lume. Din acest motiv trebuie să găsim o soluţie în limitele unui stat de drept pentru a face acest lucru într-o manieră corectă“, a declarat Walesa într-o conferinţă de presă organizată în biroul său din Gdansk, cu ocazia lansării noii lui cărţi, „Walesa. Drumul adevărului. O autobiografie“.

Lech Walesa a fost preşedinte al Poloniei din 1990 până în 1995, când a fost învins de social-democratul Aleksandr Kwasniewski. La alegerile din 2000, liderul Solidarităţii a obţinut aproximativ unu la sută din voturile alegătorilor, iar în 2005 nu a mai candidat. Walesa este în război deschis cu fraţii Lech şi Jaroslaw Kaczynski, care l-au acuzat că le-ar fi oferit protecţie comuniştilor în perioada de tranziţie spre democraţie.

Ne puteți urmări și pe Google News