Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea extremelor în România. După ploi și furtuni, vine canicula
Vremea extremelor în România. După ploi și furtuni, vine canicula

Vremea extremelor în România. După ploi și furtuni, vine canicula

România se confruntă cu un val de aer fierbinte african, care va aduce temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

După săptămânie ploioase, cu furtuni și vijelii, țara noastră va fi lovită de caniculă. Astfel, un val de aer fierbinte, care provine din Africa, va ajunge în cursul zilei de astăzi în România. Odată cu acesta ne vom confrunta cu praful saharian precum și cu temperaturi foarte ridicate, de aproximativ 40 de grade Celsius la umbră.

Conform estimărilor transmise de meteorologi, căldura va pune stăpânire, încetul cu încetul pe toată țara. Temperaturile ridicate vor veni cu un nivel foarte ridicat de disconfort termic, provocat de umezeala foarte mare din aer.

Pe de altă parte, în ciuda căldurii nu vom scăpa nici de furtuni care își vor face apariția în perioada următoare, arată prognoza meteo.

În vestul țării, temperaturile vor fi cu 10 grade mai ridicate față de normalul perioadei, iar oamenii vor resimți cu greu trecerea de la răcoarea vremii ploioase din iunie la căldura lunii iulie.

În Capitală, indicele temperatură – umezeală va fi foarte ridicat, de peste 75.

Medicii atrag atenția asupra schimbărilor bruște de temperatură

Medicii spun că schimbările bruște de temperatură sunt extrem de periculoase pentru organism. Și anumite medicament influențează modul în care resimțim disconfortul termic. Cei care vor resimți cel mai mult disconfortul termic vor fi copiii, persoanele vârstnice, dar și pacienții cu boli cronice, atrag atenția medicii.

„Toate bolile cardiovasculare beneficiază de un beta-blocant sau de un diuretic. Aceste medicament influențează capacitatea de termoreglare a pacientului. La nivelul sistemului nervos central ar fi vorba de antidepresive și nu în ultimul rând cele care tratează anumite afecțiuni endocrinologice”, este de părere Alma Gabriela Kosa, medic specialist farmacologie clinică.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Canicula din următoarele zile va fi resimțită și mai greu din cauza umidității foarte ridicate care face aerul insuportabil. Practic, la o temperatură de 30 de grade în termometre și o umiditate de 60% în aer, temperatura resimțită va fi de 40 de grade.

„Sunt așteptate temperaturi în creștere de la o zi la alta. Mâine (marți – n. red.) vorbim de o extindere a ariei în care să avem temperaturi maxime mai mari de 35, 36 posibil 37 de grade Celsius și ITU peste 80 de unități, adică vorbim de Banat, Crișana de Sud, vestul Olteniei. Miercuri și joi și chiar și vineri vorbim de temperaturi chiar mai mari posibil 38 la nivel local chiar 39 de grade Celsius și cu siguranță indicele de disconfort termic va fi unul mult mai ridicat”, a precizat Elena Mateescu, director ANM.

Nu scăpăm de furtuni

Potrivit spuselor sale, în prima fază zonele vizate sunt Banat, Crișana Sud, vestul Olteniei după care miercuri joi și vineri vom avea o extindere în restul țării, mai ales în partea de sud.

„Posibil să înregistrăm furtuni puternice, este posibil să înregistrăm la nivel local cantități de precipitații ce pot depăși în continuare 25-50 de l/mp pe secvențe foarte scurtă de timp, posibil să fie însoțite de descărcări electrice. Nu ultimul rând de vijelii și căderi de grindină pentru că până vineri seară la ora 22:00 ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat. Joi şi vineri vom înregistra şi în București caniculă cu temperaturi de până la 40 de grade la umbră”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: