Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea. Delta, în prim-plan! Uragan şi vijelie cu 178 km/oră. Urgia-record ne va lovi curând
Vremea. Delta, în prim-plan! Uragan şi vijelie cu 178 km/oră. Urgia-record ne va lovi curând

Vremea. Delta, în prim-plan! Uragan şi vijelie cu 178 km/oră. Urgia-record ne va lovi curând

Meteorologii au emis recent o alertă de vreme extremă cu privire la furtuna tropicală Delta, care luni s-a transformat în uragan în Marea Caraibilor.

Conform prognozelor realizate de specialiştii americani, ea se va intensifica marţi, în timp ce va trece peste partea mexicană a peninsulei Yucatan.

Intensificarea anunţată de meteorologi va fi înainte de-a ajunge în sudul Statelor Unite ale Americii, în această săptămână.

Conform DPA, preluată şi citată de Agerpres, Delta se îndreaptă spre coastele americane din Golful Mexic cu o viteză de 11 km/oră.

Informaţiile şi măsurătorile de ultimă oră aparţin celor de la Centrul Naţional pentru Uragane (NHC), care are sediul în Miami, oraş vizat regulat de astfel de fenomene meteo.

Uragan cu intensitate mare

Ultimele date arată că autorităţile americane se pregătesc pentru un uragan cu intensitate mare şi care va produce multe pagube.

„Ne aşteptăm la o nouă intensificare rapidă (marţi) şi prognozăm că Delta va deveni un uragan de intensitate mare pe măsură ce se apropie de peninsula Yucatan”, a anunţat NHC marţi.

„Uraganele puternice sunt cele care aparţin categoriilor 3-5, pe o scară de cinci trepte, însoţite de vânturi de peste 178 km/oră”, arată Agerpres.

Yucatan nu scapă de urgia meteo

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) a mai informat că vârful nordic al peninsulei Yucatan este vizat de această prognoză.

Locuitorii au fost avertizaţi să se pregătească având în vedere că regiunea se va confrunta cu condiţii meteorologice periculoase în următoarele 36 de ore.

„Ochiul” uraganului este aşteptat să se apropie de nord-estul Peninsulei Yucatan în noaptea de marţi spre miercuri. Dacă va urma traseul estimat iniţial, el va ajunge în Golful Mexic miercuri dimineaţă.

Dacă nu vor exista obstacole care să îl încetinească, uraganul va ajunge între joi seară şi vineri dimineaţă în sudul Statelor Unite ale Americii.

Pentru moment nu se ştie unde va „ateriza” această vijelie, dar se crede că va lovi într-un punct încă nedeterminat din Texas, Louisiana, Mississippi sau Alabama.

Delta, furtuna şi recordurile

Conform sursei citate, Delta este a 26-a furtună care a primit un nume într-un sezon de uragane neobişnuit de agitat în Oceanul Atlantic.

Meteorologii spun că este neobişnuit având în vedere că au fost depăşite mai multe recorduri, printre care şi epuizarea listei numelor prevăzute pentru cicloane.

Aceasta este, de altfel, şi explicaţia pentru care meteorologii au început să le identifice cu ajutorul alfabetului grecesc.

Iată încă o dovadă a modului în care schimbările climatice, ignorate decenii la rând de superputerile lumii,  afectează din ce în ce mai des vremea.

sursa: Agerpres