Evenimentul Zilei > EVZ Special > Vrei contracte publice? Închiriază utilajul șefului! Baronul care încasa șpaga cu excavatorul
Vrei contracte publice? Închiriază utilajul șefului! Baronul care încasa șpaga cu excavatorul

Vrei contracte publice? Închiriază utilajul șefului! Baronul care încasa șpaga cu excavatorul

Imaginația aleșilor locali de a sifona din banii publici nu are limite. O dezvăluie o anchetă a procurorilor DNA în cazul lui Marian-Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, arestat pentru mai multe fapte de corupție.

Marian-Cristinel Bîgiu (PSD), preedintele suspendat al CJ Buzau, a descoperit o rețetă aproape perfectă pentru a primi legal bani de la firmele de casă. Societatea care era abonata la contracte publice cu autoritaile locale trebuia sa-i închirieze excavatorul pentru 1.034 euro/luna.

Declarațiile de la DNA

Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA, prin care politicianul a fost trimis în judecata pentru conflict de interese, luare de mita și tentativa de spalare a banilor. Totul începe în iunie 2011, când Bîgiu, care atunci era senator PNL, a cumpărat un excavator -încărcător frontal marca DSTG- an de fabricaie 2011, cu 55.000 euro, plus TVA. În acte, utilajul a fost achiziionat de societatea Sigma Montaj. Reprezentantul aceste firme, Ion Falcua, a povestit la DNA cum s-a întâmplat: „În cursul anului 2011, doamna Bîgiu m-a chemat la biroul la dumneaei, spunându- mi ca vrea sa achiziioneze un excavator. Mi-a comunicat că nu poate pe firma acesteia, întrucât nu poate încheia un contract de leasing având în vedere activitatea financiară a firmei sale. Mi-a cerut sa o ajut sa cumpar eu acest excavator, prin intermediul firmei mele, urmând ca de administrarea e x c a – vatorului si de cautarea unor parteneri de afaceri pentru închirierea acestuia, dar si de plata leasingului, sa se ocupe Florin Colgiu (finul familiei Bîgiun. r.). Pe acesta mi l-a prezentat cu acel prilej Florentina Bîgiu, spunându-mi că el se va ocupa de excavatorul pe care urma să-l cumpăr”.

Atunci când a fost audiata la DNA, fosta soie a baronului de Buzau, Florentina Bîgiu, a spus ca totul s-a facut la indicaiile soului. „În urma cu câiva ani, fostul meu so, Marian- Cristinel Bîgiu, mi-a solicitat să iau legătura cu Ion Fălcuță și să-l rog, ca prin firma acestuia din urmă, să-l ajute pe Florin Colgiu să cumpere în leasing un utilaj de construcții”, a declarat femeia.

Finul, bun la toate

Utilajul a fost cumparat, în iulie 2011, de Sigma Montaj, prin leasing financiar, de la firma Alexandra SRL, controlata de Colgiu. Dupa cum am aratat, preul a fost de 55.000 de euro, plus TVA. Finul a fost cel care s-a ocupat de toate formalitățile. Dei excavatorul era în acte al firmei Sigma, Colgiu era cel care se ocupa de plata efectiva a ratelor de leasing, dar gasea i clieni pentru a-l închiria.

12 contracte cu fi rma prietenului

În noiembrie 2011, excavatorul a fost închiriat de firma Gecotrans SRL Buzău, reprezentată de George – Cristinel Pascu, prieten apropiat al lui Bîgiu, pentru 1.034 euro, plus TVA/lună. Contractul a durat până la data de 1 septembrie 2014. Din septembrie, utilajul a fost închiriat de Pascon Construcții Civile și Industriale, care avea asociat unic pe Maria Pascu, mama lui George –Cristinel Pascu. Chiria lunară era tot 1.034 euro, plus TVA. Bîgiu a fost ales în funcția de președinte al CJ Buzău pe 22 iunie 2012 și a fost reținut, pe 7 decembrie 2014, pentru șpagă. Potrivit DNA, timp de trei ani, cât a durat contractul de închiriere, firmele deținute de George –Cristinel Pascu, Gecotrans SRL și Gecotrans Construcții Civile și Industriale, au obținut 12 contracte publice în valoare de peste 7 milioane de lei. Potrivit martorilor de la DNA, de toate formalitățile, acte, rate leasing, s-a ocupat Colgiu, finul baronului de Buzău. În acest caz, Bîgiu a fost acuzat de 12 infracțiuni de conflict de interese în formă continuată.


FOTO: Utilajul a fost închiriat de Pascon Construcții Civile și Industriale