Voronin curăţă Moldova de ziarişti

Voronin curăţă Moldova de ziarişti

Autorităţile de la Chişinău impun o adevărată blocadă informaţională pe teritoriul Republicii Moldova. Jurnaliştii români şi cei basarabeni sunt urmăriţi, reţinuţi, intimidaţi şi - după caz - expulzaţi, pentru vina de a încerca să transmită informaţii legate de proteste. În acelaşi timp, site-urile surselor independente de informare funcţionează cu întreruperi.

Se pregăteşte astfel terenul pentru dezinformări menite să înspăimânte: fie că un corp al armatei ruse şi un transport aerian cu grenade lacrimogene ruseşti se îndreaptă spre Chişinău, pentru înăbuşirea unui eventual nou protest, fie că pe acoperişul Televiziunii publice se află lunetişti şi soldaţi cu mitraliere.

Nişte civili, într-o maşină albă

Redactorul-şef de la „Jurnalul de Chişinău”, Rodica Mahu, a fost reţinută ieri timp de aproximativ două ore, imediat după ce realizase o corespondenţă pentru Radio Ro mânia Actualităţi.

„Rodica se plimba foarte paşnic pe aici (în apropierea sediului guvernului - n.r.). Imediat s-au apropiat patru tipi în civil. Ea s-a împotrivit cât s-a putut. A fost băgată într-o maşină albă, iar maşina albă a demarat”, a povestit directorul „Jurnalului de Chişinău”, Val Butnaru, care a văzut întreaga scenă de la geamul biroului său.

Ulterior, s-a aflat că cele patru persoane în civil erau poliţişti şi că a fost reţinută sub acuzaţia de a fi „colectat informaţii pentru asaltul guvernului”, după cum a precizat Val Butnaru. „Rodica a semnat procesul-verbal şi urmează să-i acţioneze în judecată pe poliţişti”, a mai spus directorul „Jurnalului de Chişinău”.

Cameramanul „Jurnal TV” Oleg Brega a fost audiat ieri-dimineaţă de către Procuratura din Chişinău, ca martor al evenimentelor din 7 aprilie. El a fost întrebat în legătură cu eventuala implicare a unor lideri ai opoziţiei în provocarea manifestanţilor. În acelaşi dosar este acuzat şi fratele său, Ghenadie Brega, membru al Asociaţiei Hyde Park. Acuzaţie: TVR-ul ştia dinainte de proteste

La rândul său, corespondentul Televiziunii Române la Chişinău, Doru Dendiu, a fost reţinut ieri după-amiază pentru aproximativ trei ore, în timp ce se îndrepta spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru o transmisiune. Gestul autorităţilor moldoveneşti vine după ce preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova, Vladimir Ţurcanu, a acuzat TVR de faptul că era la curent cu ce urma să se întâmple la Chişinău, întrucât a transmis protestele în direct. De asemenea, a reproşat faptul că, în timpul corespondenţei, a fost folosit termenul „revoluţia de la Chişinău”.

Conducerea TVR a reacţionat ieri, printr-un comunicat de presă în care respingea în mod categoric acuzaţiile şi îşi exprima speranţa că „o astfel de percepţie eronată” din partea unor oficiali moldoveni nu va avea repercusiuni asupra corespondentului TVR Doru Dendiu. Reţineri nocturne

În noaptea de joi spre vineri, de un tratament asemănător „benef iciaseră” şi corespondenţii Realitatea TV: reporterul Yevghenya Kironak, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, care au relatat protestele de marţi, au fost aşteptaţi de poliţişti în una dintre camerele de hotel în care erau cazaţi şi duşi la comisariat, fără prea multe explicaţii.   După o aşteptare de aproximativ patru ore, au fost conduşi înapoi la hotel, doar pentru a-şi lua lucrurile şi a se îndrepta spre graniţa cu România. Cu câteva ore înainte, trimişii Antenelor au fost obligaţi să plece din Republica Moldova, sub escortă OSCE, după ce se făcuseră presiuni asupra lor.

Sub pretextul că nu aveau toate documenteleîn regulă, alţi jurnalişti români trimişi să urmărească evenimentele din capitala Republicii Moldova au fost obligaţi să petreacă mai multe ore în aeroportul din Chişinău şi, ulterior, să se întoarcă în România. REACŢIE

Sechestrări „în cel mai pur stil mafiot” Asociaţia Jurnaliştilor din România şi-a exprimat, ieri, indignarea faţă de reacţiile autorităţilor statului moldovean. „Atragem atenţia autorităţilor moldovene că sechestrarea de persoane în cel mai pur stil mafiot este o faptă condamnabilă oriunde în lume. Faptul că unele dintre persoanele reţinute sunt jurnalişti cu cetăţenie română aflaţi în exercitarea profesiei nu poate reprezenta dovada «amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova», refren bine-cunoscut celor care au traversat perioada istorică a dictaturii comuniste”, se arată în comunicat. Totodată, Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie au pus la dispoziţia redacţiilor şi a jurnaliştilor care au probleme în Republica Moldova mai multe date de contact la care vor fi centralizate abuzurile.   ÎNGRIJORARE

Securiştii moldoveni se simt atacaţi de presa românească

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova s-a declarat ieri îngrijorat de încercările „consistente” ale presei româneşti de a influenţa opinia publică internaţională cu „mesaje antistatale şi antimoldoveneşti”.

Un comunicat postat pe site-ul instituţiei respinge declaraţiile din presa moldovenească şi cea ro mânească, potrivit cărora SIS „ar fi implicat în organizarea violenţelor din 7 aprilie 2009” de la Chişinău. „SIS condamnă asemenea declaraţii în special ale cetăţenilor români, menţionând că ele sunt lipsite de temei şi servesc doar unui singur scop - pro vocarea agresiunii şi violenţei în adresa SIS şi colaboratorilor săi”, precizează comunicatul.

Potrivit serviciului, acţiunile de „acaparare a clădirii preşedinţiei şi asaltul parlamentului”, „profanarea drapelelor Republicii Moldova şi înălţarea drapelului unui alt stat” fac parte „dintr-un scenariu eşuat de schimbare prin violenţă a orânduirii constituţionale şi atentare la suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării”. SIS susţine că „acţiunile violente şi actele de vandalism sunt coordonate din umbră de forţe subversive străine care au încercat organizarea unei lovituri de stat”. Potrivit comunicatului, organizatorii „au avut un scop bine definit, fiind special antrenaţi în acest sens pe teritoriul ţărilor vecine”.

SIS mai precizează că a avut informaţii despre organizarea protestelor şi că persoanele suspectate au fost avertizate din timp „întru neadmiterea producerii acestor evenimente”. (Adrian Cochino)

CITIŢI ŞI:

MĂRINIMIE JUCATĂ: Voronin acceptă renumărarea voturilor EDITORIALUL EVZ: Datoria României faţă de Moldova Tinerii se pregătesc pentru „adevărata revoluţie” Deputaţii comunişti s-au pus din timp la adăpost Copii săltaţi de poliţia lui Vladimir Voronin de pe patul de spital | VIDEO Chişinăul deschide o campanie de represalii diplomatice Rusia sare în apărarea regimului de la Chişinău

Ne puteți urmări și pe Google News