Evenimentul Zilei > International > Voronin apără Moscova de „Parteneriatul Estic”
Voronin apără Moscova de „Parteneriatul Estic”

Voronin apără Moscova de „Parteneriatul Estic”

Preşedintele moldovean a avertizat că această iniţiativă reprezintă o tentativă a Uniunii Europene de a încercui Federaţia Rusă.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat iniţiativa Bruxelles-ului privind „Parteneriatul Estic”, destinat intensificării cooperării între Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice, iniţiativă pe care oficialul moldovean a comparat-o cu o tentativă de încercuire a Rusiei.

Într-un interviu publicat ieri de cotidianul rus „Kommersant”, Voronin a declarat că proiectul european, prin care UE urmăreşte apropierea de Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, aminteşte de o nouă Comunitate a Statelor Independente (CSI). „La ce bun să se creeze o nouă CSI sub controlul UE? Acest lucru seamănă cu un cerc în jurul Rusiei. Noi colaborăm în cadrul programului privind sud-estul Balcanilor, care este o activitate construc tivă”, a afir mat preşedintele moldovean.

„Parteneriatul Estic” propus de Comisia Europeană şi care va fi lansat pe 7 mai, la Praga, în cadrul unui summit extraordinar al UE, presupune o apropiere politică şi diplomatică între Bruxelles şi cele şase state, fără a include însă şi posibilitatea aderării la UE. Axat în principal pe asigurarea securităţii energetice a Uniunii, planul prevede şi o cooperare multilaterală în eventualitatea unor situaţii de criză, precum şi alocarea, până în 2013, a unor ajutoare financiare de circa 350 de milioane de euro. În opinia lui Voronin însă, aceste fonduri nu ar fi decât „bomboane împărţite în anumite circumstanţe” .
 
Îşi pune speranţele în Medvedev

Referindu-se la problema conflictului transnistrean, Voronin a precizat că se bazează pe medierea Rusiei pentru reglementarea diferendelor dintre Chişinău şi Tiraspol. „Noi ne punem cele mai mari speranţe în Moscova”, a declarat preşedintele moldovean, referindu- se la întâlnirea tripartită între Vladimir Voronin, liderul transnistrean Igor Smirnov şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, programată pentru luna martie.

Vladimir Voronin, care este şi liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a negat, pe de altă parte, că recenta vizită la Chişinău a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi apropierea de Moscova ar avea conotaţii electorale, în perspectiva alegerilor parlamentare din aprilie.