Nu vom muri de foame din cauza secetei". Declaraţia seamănă cu cea a Elenei Ceauşescu din decembrie 1989, că niciun român nu a murit de foame în timpul comunismului, dar vine de la cineva mult mai tânăr. Este reacţia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la faptul că aproximativ 80% din producţia de porumb şi 50% din cea de floarea soarelui ar putea fi compromise în acest an, din cauza secetei prelungite.
Organizaţiile producătorilor agricoli au cerut deja de mai multe ori decretarea stării de urgenţă pentru a putea fi combătute efectele secetei. Cea mai vocală este Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Preşedintele acesteia, Laurenţiu Baciu, ar vrea ca în acest fel statul "să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă şi să pună în funcţiune toate sistemele de irigaţii".
E adevărat că o parte a cererilor acoperă mai degrabă investiţii pe care agricultorii nu şi le permit altfel (silozuri sau irigaţii), dar gravitatea situaţiei cere măcar o reacţie hotărâtă a statului. În schimb, ministrul pare mai preocupat ca românii să nu se alarmeze. "Nu trebuie alarmată populaţia că nu vom avea ce mânca în acest an sau că vom avea o creştere explozivă a preţurilor", a declarat acesta vineri, deşi a recunoscut că "traversăm o perioadă de secetă destul de profundă".
Din păcate, următoarele două luni nu vor face decât să acutizeze problema. Potrivit estimărilor meteorologice, în august şi septembrie seceta va deveni una severă, iar temperaturile vor urca frecvent peste 35 de grade Celsius. Reluarea ploilor este aşteptată de-abia în luna noiembrie, când ar putea fi prea târziu pentru multe culturi.
Vom fi consolaţi însă, şi atunci, cu vestea încurajatoare că ne-am atins obiectivul primordial, cel puţin în 2012: nu am murit de foame.
"Nu cred că e bine să facem evaluări preliminare vis-a-vis de producţie pentru a nu influenţa preţul culturilor."
DANIEL CONSTANTIN, ministrul Agriculturii
CITIŢI ŞI:

  • Guvernul refuză starea de urgenţă în agricultură
  • Seceta a topit speranţele ţăranilor. "În două săptămâni murim de foame!"
  • Seceta umflă preţul alimentelor şi dijmuieşte profitul agricultorilor
  • An agricol în aer! Dacă nu plouă în 10 ZILE, se alege praful. Ce culturi sunt compromise