Atletele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu sunt în pericol să rateze competiţia din capitala Chinei, fiind bănuite că s-au dopat cu EPO.
Atletismul românesc, aflat într-o criză de rezultate, riscă să intre şi într-o criză de imagine. După ce Liliana Popescu a fost exclusă din lotul pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind depistată pozitiv cu eritropoietină (EPO) la un test antidoping efectuat în luna mai, alte două atlete, Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, sunt bănuite că s-au dopat. Substanţa vehiculată în cazul lor este tot EPO. Antoci (33 de ani) şi Vasiloiu (20 de ani), ambele calificate la Olimpiadă în proba de 1.500 de metri, se află încă în România şi îşi aşteaptă sentinţa.
Ele vor pleca la Beijing pe 10 august, în cazul în care testele efectuate de laboratorul antidoping de la Lausanne, unde se află unul dintre cele patru centre din întreaga lume acreditate să facă teste pentru EPO, vor avea un rezultat negativ. Valori mari ale hemoglobinei şi hematocritului
Primele semne de întrebare în cazul atletelor au apărut după circuitul medical obligatoriu efectuat de sportivii olimpici pe 16 iulie, la Institutul Naţional de Medicină Sportivă. Analizele de sânge şi urină au relevat valori prea mari ale hemoglobinei şi hematocritului (unul dintre efectele EPO este creşterea hematocritului). Ulterior, Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a trimis la Lausanne probe biologice prelevate de la Antoci şi Vasiloiu.
Laboratorul din Elveţia a comunicat, potrivit unor surse din anturajul atletelor citate de Mediafax, că „profilul celor două sportive arată consum de EPO“. Rezultatele sunt însă neconcludente deoarece cantitatea de urină pe care s-au făcut testele a fost mică şi „nu au putut fi confirmaţi toţi componenţii“. Din probele luate de ANAD au fost trimise la Lausanne cantităţi mai mari, iar rezultatele vor fi comunicate în zilele următoare. Amendă de 100.000 de dolari
Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu ar trebui să ia startul în preliminariile probei de 1.500 de metri pe 19 august. Dintre românce, cel mai valoros timp, al cincilea în lume, l-a reuşit Liliana Popescu (4 minute şi 35 de sutimi). Dacă vor fi găsite vinovate de dopaj, Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, antrenate de Eliodor Roşca, cel care o pregăteşte şi pe Liliana Popescu, riscă doi ani de suspendare.
În plus, ele vor fi excluse pe viaţă din lotul olimpic. Sportivii calificaţi la Olimpiadă au fost supuşi mai multor teste antidoping, COSR riscând o amendă de 100.000 de dolari dacă vreunul dintre tricolorii prezenţi la Beijing este depistat pozitiv la controalele efectuate de Agenţia Mondială Antidoping.
PRECEDENT
Elena Antoci a mai fost bănuită de dopaj
Atleta Elena Antoci a mai fost suspectă o dată de dopaj, în 2005, după ce a cucerit medalia de aur la 1.500 de metri în cadrul Campionatelor Europene de sală de la Madrid, când se numea Elena Iagăr. Atunci, Comisia Medicală a IAAF a informat federaţia română că analizele pe probele de urină prelevate pentru testul antidoping au scos în evidenţă un nivel ridicat de gonadotropina (HGC), hormonul specific feminin, aflat pe lista substanţelor interzise la fel ca şi hormonul de creştere.
Lucrurile s-au lămurit însă în cele din urmă, valorile crescute de HGC fiind determinate de unele probleme ginecologice pe care le avea sportiva. Pe lângă aurul cucerit în 2005, în palmaresul Elenei Antoci figurează şi un argint obţinut în 2002, tot la Europenele de sală. În acest an, cel mai bun timp realizat de atletă în aer liber este de 4 minute, 4 secunde şi 31 de sutimi.
PROBLEME LA RUŞI Şapte atlete suspendate provizoriu
Elena Soboleva, marea favorită la câştigarea aurului în proba de 1.500 de metri, şi alte şase atlete din Rusia vor rata Jocurile Olimpice după ce au fost suspendate provizoriu de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF). Forul mondial a luat această decizie după ce analizele efectuate pe probele de urină prelevate de la sportive pentru control antidoping au relevat un ADN diferit de cel dat de testele anterioare, ceea ce înseamnă că eşantioanele au fost înlocuite. „Este o metodă de a păcăli controlul antidoping“, a precizat IAAF, care, de un an, face şi teste de ADN.
În situaţia Sobolevei se mai află Daria Pişcialnikova, Gulfia Khanafeieva, Tatiana Tomaşova (a doua performanţă a sezonului la 1.500 de metri), Iulia Fomenko, Svetlana Cerkasova şi Olga Iegorova.
295 de teste antidoping au fost efectuate, de la începutul anului, sportivilor români cu şanse de calificare la Beijing