Aceasta este prima deplasare a lui Vladimir Putin în Crimeea după ce peninsula ucraineană a fost anexată de Rusia la mijlocul lunii martie, anexare condamnată de Kiev şi de Occident, aminteşte sursa citată.

Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel, a criticat decizia de a se organiza o paradă în Crimeea într-o zi atât de importantă pentru Europa. „Mi se pare regretabil faptul că într-o regiune care se află în plină criză va fi organizată o paradă”, a spus Merkel pentru agenţia EFE. Kremlinul a considerat aceste critici ca fiind nefondate.

De Ziua Victoriei, Moscova l-a trimis la Tiraspol pe vicepremierul Dmitri Rogozin. Rusia va face totul pentru ca Transnistria să nu ajungă în izolare, în contextul evenimentelor din Ucraina, a declarat Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui rus în problema transnistreană, agenției Itar-Tass, preluată de Agerpres.

“Vedem că la graniţele cu Transnistria se ridică, practic, o adevărată blocadă. În regiunea vecină Odesa nu sunt lăsaţi să treacă bărbaţi, iar acest lucru vorbeşte despre frica pe care o simt fasciştii de acolo”, a spus Rogozin, subliniind că, “în calitate de garant al păcii şi securităţii de pe Nistru, Rusia va face tot pentru ca transnistrenii să nu fie izolaţi”.

“Noi nu doar urmărim situaţia: pe măsura evoluţiei evenimentelor, vom întreprinde paşii necesari. Am ajutat şi vom ajuta în continuare, important este să rezistaţi şi să menţineţi pacea”, a declarat Rogozin.

Comentând influenţa negativă a crizei din Ucraina asupra situaţiei din Transnistria, Rogozin a subliniat importanţa menţinerii în Transnistria a “memoriei pentru Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Potrivit vicepremierului rus, recentele evenimente tragice din Odesa au stârnit nemulţumirea şi furia oamenilor. “E un Hatîn (sat belarus, distrus în 1943 de fascişti şi colaboraţionişti; locuitorii săi au fost arşi de vii) ce s-a întâmplat în Odesa. Cei care au comis crime în masă nici măcar nu pot fi numiţi animale, pentru că nici animalele nu procedează astfel”, a declarat Rogozin.