Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin este disperat și își caută noi aliați la mii de kilometri distanță
Vladimir Putin este disperat și își caută noi aliați la mii de kilometri distanță

Vladimir Putin este disperat și își caută noi aliați la mii de kilometri distanță

Rusia a fost izolată total în Europa și își caută noi aliați. Vladimir Putin l-a trimis pe ministrul de Externe într-o vizită oficială într-o țară îndepărtată, acuzată că nu respectă drepturile omului.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a fost trimis de Vladimir Putin la mii de kilometri distanță în Eswatini, într-o vizită oficială care face parte din turneul african al șefului diplomației ruse, relatează Agenția TASS.

Cooperare militară

Regatul Eswatini s-a numit Swaziland până în 2018, este o monarhie constituțională și are puțin peste un milion de locuitori. Se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic, dar are relații bune cu Rusia încă din 1999.

„În cadrul ședinței de astăzi, am convenit să ne intensificăm cooperarea în domeniul securității; avem un acord interguvernamental valabil privind cooperarea militară, există grupuri de lucru pentru cooperarea militaro-tehnică. Suntem pregătiți pentru a analiza cererile prietenilor noștri din Eswatini cu privire la orice problemă care trebuie rezolvată pentru a asigura securitatea acestei țări”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul rus de externe a mai spus și că regele Mswati al III-lea a fost invitat la summitul Rusia-Africa. „În iulie, după cum am spus, al doilea summit Rusia-Africa va avea loc la Sankt Petersburg.

La primul summit, care a avut loc în octombrie 2019 la Soci, a fost prezent și Majestatea Sa Regele, iar acesta este invitat la următorul eveniment de la Sankt Petersburg”, a mai spus Serghei Lavrov, potrivit sursei citate.

Executat în propria casă

Regele Mswati III se află la conducerea țării de peste treizeci de ani, iar regatul Eswatini nu a fost lipsit de violențe. În plus, de-a lungul timpul au existat numeroase acuzații cu privire la încălcări ale drepturilor omului.

Chiar înaintea vizitei lui Serghei Lavrov, Thulani Maseko un avocat pentru drepturile omului și lider al opoziției a fost ucis. Acesta a fost împușcat în propria locuință, la doar câteva ore după ce a ținut un discurs care a fost considerat sfidător la adresa regelui.

„Asasinii l-au împușcat prin fereastră în timp ce era în casă cu familia sa”, a declarat Sikelela Dlamini, secretar general al Swaziland MultiStakeholder Forum, o coaliție formată din partidele de opoziție.

Thulani Maseko era cunoscut pentru procesul intentat împotriva regelui Mswati III pentru că a redenumit țara Eswatini prin decret, spunând că astfel a fost încălcată constituția, potrivit digi24.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: