Cine îl poate convinge pe Putin să renunțe la războiul din Ucraina. Pacea e mai aproape decât se credea
- Andra Puiu
- 24 ianuarie 2023, 12:47
Au trecut 11 luni de când Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, iar președintele rus nu pare să aibă intenția de a opri focul. Există un grup de câteva persoane care îl pot convinge pe liderul de la Kremlin să pună capăt conflictului militar.
Olga Chyzh, expert în conflictele globale din Canada, a spus că doar cercul interior al lui Vladimir Putin ar putea să îl convingă pe președintele rus să renunțe la războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin este unul dintre șefii de stat care nu dă explicații presei sau alegătorilor. Așadar, doar câteva persoane îl pot influența în luarea unei decizii. Kievul a fost ajutat încă de la începutul războiului de aliații occidentali pentru a face față atacurilor Rusiei.
Expertul în conflicte globale a mai adăugat că fiecare stat a fost nevoit să formuleze un plan pe termen lung pentru că războiul de trei zile al lui Putin s-a întins pe mai multe luni. Ucraina a cerut în repetate rânduri să primească arme, iar statele din Occident au impus măsuri împotriva Rusiei. Kievul a primit mici dispozitive antitanc, artilerie, sisteme de apărare antirachetă Patriot și tancuri.
„Este o strategie asemănătoare cu aceea de a ridica treptat pariul pentru a transmite că Kievul are o mână puternică la poker. Pe măsură ce trec una după alta liniile roșii ale Rusiei, SUA și aliații săi transmit un mesaj despre hotărârea lor de a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a respinge invazia”, a mai spus Chyzh.
Cum se poate ajunge la pace
Expertul a continuat prin a spune că dacă Rusia realizează că nu își poate îndeplini obiectivele din Ucraina, ar trebui să își reducă pierderile în acest moment pentru a nu suferi altele și mai mari. Totuși, Putin nu pare să se gândească să ia o astfel de decizie pentru că menținerea președintelui rus în funcție se bazează pe anumite persoane din interiorul guvernului. Există o relație de interdependență între dicatorul rus și acești oficiali pentru că ei sunt dețin posturi la nivel înalt doar prin acordul lui Putin. Acest lucru face ca președintele rus să aibă două avantaje importante.
Primul este cel temporal. Putin nu este constrâns de competiția electorală, iar liderul de la Kremlin așteaptă momentul în care oficialii pro-europeni de la Kiev vor fi schimbați cu cei care susțin regimul de la Moscova. Cel de-al doilea avantaj se referă la atitudinea politică. Președintele rus nu oferă explicații populației care este nevoită să suporte consecințele financiare ale războiului. Politicile lui Putin sunt determinate de persoanele din cercul său, care majoritatea fac parte din armată și susțin conflictul armat.
Chiar dacă Ucraina va reuși să alunge toți soldații ruși de pe teritoriul său, Moscova nu se va opri până când nu va anexa zonele pe care le consideră ale sale. În acest teritoriu intră și Ucraina de azi. Expertul militar a concluzionat prin a spune că Ucraina trebuie să se pregătească pe un război pe termen leung și să dezvolte relații cu aliații occidentali pentru a primi sprijin. Pacea poate fi stabilită doar dacă Ucraina va obține cele mai puternice arme, potrivit The Guardian.