Evenimentul Zilei > Social > Alertă de virus ucigaș și în România! Se iau măsuri de urgență
Alertă de virus ucigaș și în România! Se iau măsuri de urgență

Alertă de virus ucigaș și în România! Se iau măsuri de urgență

La Ministerul Sănătății a a vut loc o întrunire de urgență pe tema epidemiei de gripă, dar mai ales a virusului care a provocat, până acum nouă decese în China.

Reprezentanții ministerului Sănătății au anunțat că măsurile luate se referă la sistemele de alertă, care să depisteze anumite cazuri suspecte. În plus, spitalele de boli infecțioase sunt pregătite în cazul în care apar pacienți cu suspiciuni de coronavirus.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, în conferința de presă susținută la Ministerul Sănătății miercuri, că momentan singura metodă de a depista pacienții infectați cu virusul misterios din China este un chestionar, pe care călătorul trebuie să-l ia acasă și să-l analizeze timp de 14 zile. Dacă prezintă simptomele menționate pe pliant, acesta ar putea suferi de boala care face ravagii acum în China.

Nu avem detectoare de temperatură pe aeroporturi

De asemenea, deși nu avem încă echipament de tip Thermoscanner pe aeroporturile din România, care pot detecta creșteri de temperatură a pasagerilor, Streinu-Cercel spune că acestea, dacă se impune, vor fi comandate. „Cu siguranță, dacă nu le vom avea anul acesta, le vom avea anul viitor, deoarece este o directivă a Uniunii Europene. Toate aeroporturile de pe teritoriul UE vor avea aceste thermoscannere”, a spus el.

Dacă se va depista un pacient cu coronavirus pe teritoriul țării, prof. Streinu-Cercel spune că metoda de abordare este clară: „Nu am inventat noi roata. Am mai trecut prin situații asemănătoare. Pacientul va sta izolat, singur într-un salon, pe o secție de boli infecțioase sau la un spital de boli infecțioase”.

„Este vorba de un nou virus care are o altă structură genetică. Lucrăm standardizat, conform indicațiilor date de Organizatia Mondială a Sănătății”, a mai spus acesta.

Alerta e la nivel global! OMS a pus tot globul în gardă

„Dacă în afara Chinei sunt 7-8 cazuri, deoacamdată discutăm de o probabilitate redusă ca acest virus să ajungă pe teritoriul României, dar nu e exclus. Astăzi se va da alerta globală din partea OMS.”, a spus prof Alexandru Rafila.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: