'Vă recomand să începeți de timpuriu constituirea stocurilor de gaze pentru iarnă, astfel încât sistemul să fie pregătit pentru a face față oricăror solicitări. Este important ca în depozite să fie cantități suficiente și să ne asigurăm că nici populația, nici industria nu vor avea probleme în alimentare. Iernile precedente au fost relativ ușoare și, cu toate acestea, au existat momente dificile cauzate de diminuarea presiunii în rețele. Trebuie să acționăm preventiv și să știm că avem intern capacitatea de a face față unei ierni care ar putea fi geroasă și prelungită. Vreau să ne pregătim pentru orice fel de situație posibilă', a afirmat secretarul de stat Bogdan Badea în cadrul discuțiilor avute, miercuri, cu membrii din conducerea Romgaz, la sediul societății, informează Agerpres.

În contextul întâlnirii de la Mediaș, oficialul din Ministerul Energiei a verificat starea instalațiilor termocentralei Iernut, unitatea de producție fiind un obiectiv strategic din punct de vedere al echilibrării sistemului energetic din România.

De regulă, România își poate acoperi consumul de gaze naturale din producția internă. Însă, în timpul iernii, circa 1-2% din consum trebuie acoperit cu gaze rusești, care sunt de circa trei ori mai scumpe decât cele din producția internă.

Romgaz este cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București /BVB/ și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal în cadrul companiei este statul român, cu o participație de 70%.