În cadrul conferinței anuale de presă pe care Orban a susținut-o la Budapesta, el a elogiat tenacitatea cu care britanicii și-au susținut voința exprimată prin referendumul din vara lui 2016 și au continuat să se lupte pentru Brexit.

„Ei au deschis ușa pentru niște oportunități uriașe care se află înaintea lor. Sunt singur că acolo (în Marea Britanie – n.r.) se va scrie o poveste de succes”, a spus premierul ungar.

Orban a dat de înțeles că dacă Ungaria ar avea puterea financiară, diplomatică și militară a Marii Britanii, ar fi avut și ea în vedere părăsirea Uniunii Europene.

Orban i-a criticat pe liderii europeni care au considerat că toate cărțile se aflau în mâna Bruxelles-ului și au făcut tot ce au putut pentru a împiedica Brexitul, și a făcut apel la ei ca, în cele 11 luni de negocieri care urmează pentru stabilirea detaliilor ieșirii, să fie „generoși”.

„Cred că UE judecă greșit situația, deoarece cred că o bună relație cu Marea Britanie este doar în interesul britanicilor, însă ea este și în interesul nostru, al celorlalți membri ai UE”, a spus Orban.

El a adus un amplu elogiu victoriei electorale a lui Boris Johnson de luna trecută: „Toată lumea a fost împotriva lui: presa stângistă liberală, rețeaua globală a lui Soros și toate uneltele taberei pro-UE, însă pentru că el și poporul britanic cred în democrație, au reușit”.

Orban a avut cuvinte de laudă și pentru Donald Trump: „Mi-ar plăcea să fiu la fel de tânăr ca el”.

El l-a elogiat pe Trump, din nou alături de Boris Johnson, pentru răspunsul hotărât pe care aceștia l-au dat Iranului, spre deosebire UE, care a fost „confuză”. „Mi-aș dori ca poziția Europei să fie orientată în aceeași direcție cu Israel și Statele Unite”, a explicat Orban.

Te-ar putea interesa și: