Viena, oraşul în care este cel mai bine să trăieşti

Viena, oraşul în care este cel mai bine să trăieşti

Viena a reuşit să surclaseze Zurich ca oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, potrivit unui top realizat anual, în care, în 2009, oraşele europene domină primele zece poziţii, relatează Reuters.

Reprezentanţii Mercer, compania care a realizat sondajul, au declarat că Viena a obţinut cel mai mare scor în privinţa calităţii vieţii, în acest sondaj la care au participat 215 de oraşe. Metropola austriacă a reuşit să depăşească oraşul elveţian Zurich - situat pe locul al doilea - datorită îmbunătăţirii considerabile a mediului politic şi social din Austria.

Pe locul al treilea în top s-a clasat un alt oraş elveţian, Geneva, urmat de Vancouver (Canada) şi Auckland (Noua Zeelandă), care au împărţit poziţia a patra.

În schimb, Bagdad, capitala Irakului, s-a clasat pe ultimul loc, în ciuda unei uşoare îmbunătăţiri a infrastructurii şi a politicii locale, care încurajează investiţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trei oraşe din Germania au reuşit să se claseze în Top 10: Dusseldorf, Munchen şi Frankfurt, pe poziţiile a şasea, a şaptea, respectiv a opta. Topul 10 a fost completat de Berna (Elveţia) şi Sydney (Australia), care au ocupat poziţiile a noua, respectiv a zecea.

Honolulu, oraşul american cu cea mai bună calitate a vieţii

Oraşul american care s-a clasat pe cea mai înaltă poziţie în 2009 a fost Honolulu, capitala statului insular Hawaii, pe locul al 29-lea, iar Washington şi New York s-au menţinut pe poziţiile a 44-a, respectiv a 49-a.

Londra a ocupat poziţia a 39-a în acest top, care este alcătuit pentru a ajuta guvernele şi companiile internaţionale să creeze pachete de beneficii atrăgătoare pentru angajaţii lor.

Singapore domină în Asia

Singapore este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din Asia, urcând şase locuri faţă de 2008, până pe poziţia a 26-a, datorită creşterii sale economice.

Beijing a urcat trei locuri în acest clasament, ajungând pe locul al 113-lea, datorită îmbunătăţirilor facilităţilor din infrastructură şi a transportului în comun, ocazionate de Jocurile Olimpice din august 2008.

Acest clasament, bazat pe un sistem de puncte, ţine cont de alţi 39 de factori care influenţează calitatea vieţii, precum stabilitatea politică, sistemul de şcolarizare, modalităţile de recreere, locuinţele şi mediul natural.