Tribunalul din San Francisco a confirmat luni decizia unei prime instanțe din Los Angeles, din 2016, potrivit căreia „Stairway to Heaven”, balada cult al trupei britanice Led Zeppelin, nu a fost copiată după piesa „Taurus”, compusă de Spirit, un grup psihedelic american de la sfârșitul anilor 1960 condus de Randy California.

În 2016, judecătorii au apreciat că solistul vocal al Led Zeppelin, Robert Plant, și chitaristul Jimmmy Page aua vut într-adevăr acces la piesa formației Spirit.

Însă petenții, care solicitau între 3 și 13 milioane de dolari drepturi de autor, nu au reușit să dovedească că elementele din „Taurus” erau „intrinsec similare” cu introducerea de la „Stairway to Heaven”, o succesiune de arpegii lungă de peste două minute.

În 2016, Jimmy Page afirmase în fața instanței că respectiva suită de acorduri, incriminată de plagiat, „circula dintotdeauna”.

În 2018, totuși, decizia din urmă cu doi anu a fost anulată în cadrul unei prime proceduri în apel din motive de ordin juridic.

Membrii trupei Led Zeppelin au cerut și au obținut o revizuire a acestei din urmă decizii de către o curte de apel din San Francisco.

Magistrații au decis în cele din urmă luni să mențină decizia primei instanțe, bazându-se pe o lege care reglementează drepturile de autor și care datează din 1909.