"Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă și un portofoliu din care nu numai România, dar și întreaga regiune să beneficieze de proiecte de dezvoltare. (…) Prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculturii pentru domnul Dacian Cioloș.

Păstrarea portofoliului este foarte puțin probabilă. (…) Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunța decizia sa, eu o cunosc, dar este obligația oricărui șef de guvern de a respecta dreptul președintelui de a anunța CE și numele comisarilor", a spus premierul Ponta, la Guvern.

De asemenea, Ponta a adăugat că există șanse ca o femeie să reprezinte România în Comisia Europeană.

"În momentul în care domnul Juncker anunță clar portofoliul acordat României, atunci avem și propunerea. Pot confirma faptul că am avut o discuție, de altfel se discută acest lucru pe plan european, avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că altfel Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanței între femei și bărbați. Categoric este o femeie, pentru că acest lucru, negocierea pe care o avem, ne ajută să obținem un portofoliu mai important, e adevărat", a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că imediat ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își va face cunoscută decizia cu privire la portofoliul ce va reveni țării noastre, persoana desemnată pentru a deține funcția de comisar european va intra în audieri în Parlamentul României.

"Imediat ce va fi anunțată decizia domnului Juncker, eu voi proceda potrivit legii românești, și anume: persoana care va fi desemnată pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile naționale care presupun audierea în cadrul Parlamentului. Sunt absolut convins că și domnul Băsescu știe foarte bine că nu puteam să cer audierea unei persoane atâta timp cât aceasta nu a fost desemnată și nu are un portofoliu. Ar fi fost cel puțin nepotrivit, dacă nu chiar ridicol, să-l audiem în Parlament pe domnul Cioloș pentru Agricultură și să nu fie desemnat ca și comisar pe Agricultură", a explicat Ponta.

Acesta a ținut să precizeze că nu ar fi oferit, până săptămâna viitoare, aceste detalii cu privire la funcția de comisar european, dacă președintele Traian Băsescu "nu s-ar fi trezit vorbind, cum s-a trezit astăzi".

"Dacă într-adevăr nu putem să preluăm portofoliul Agriculturii pentru domnul Cioloș, da (rămâne propunerea unei femei pentru funcția de comisar european — n.r.). În scrisoarea pe care am trimis-o prima opțiune a României este Agricultura pentru domnul Cioloș. De altfel, domnul Cioloș mi-a spus foarte clar că ideea este să fie comisar la Agricultură, nu la cine știe ce alt domeniu pe care nu-l cunoaște. (…)

Important este ca săptămâna viitoare România să aibă un comisar european cu un portofoliu important și cred că toate bătăliile și interesele interne sunt mai puțin importante decât contribuția pe care România o va avea la politica Comisiei Europene în următorii cinci ani", a concluzionat Ponta.