Evenimentul Zilei > Actualitate > VIAŢA DE CUPLU: 5 beneficii ale sexului
VIAŢA DE CUPLU: 5 beneficii ale sexului

VIAŢA DE CUPLU: 5 beneficii ale sexului

O viaţă sexuală regulată scade riscul de a face infarct şi cancer la prostată.

Dacă vreţi să fiţi mai mereu bine dispuşi şi să aveţi un risc mai mic să faceţi atacuri de cord, disfuncţii sexuale, încercaţi să aveţi o viaţi sexuală regulată. Pe lângă beneficiile amintite, aveţi şanse să trăiţi mai mult şi să suferiţi mai rar de infecţii respiratorii.

Specialişti citaţi de publicaţia britanică „Daily Mail” fac o trecere în revistă a numeroaselor studii care s-au efectuat în legătură cu diferitele boli pe care le influenţează viaţa sexuală.

1. Scade riscul cancerului de prostată

Zeci de mii de europeni sunt afectaţi în fiecare an de cancerul de prostată. Studii făcute de cercetători de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie arată că „bărbaţii care au avut o viaţă sexuală regulată timp de 50 de ani sunt mai puţin expuşi riscului de a avea cancer de prostată”. Ei au urmărit, timp de 5 ani, 1.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 75 de ani şi au descoperit că cei care au făcut sex mai puţin de o dată pe săptămână aveau un risc dublu de a suferi din cauza disfuncţiilor de erecţie decât cei care au făcut sex cel puţin o dată pe săptămână. Cercetătorii sugerează că în special bărbaţii mai în vârstă beneficiază cel mai mult de pe urma sexului. „Putem afirma cu certitudine că sexul regulat protejează bărbaţii mai în vârstă de prostată”, spune medicul Geoffrey Hacket.

2. Menţine pofta de viaţă la femei

Estrogenul este cheia succesului pentru viaţa sexuală a unei femei. Studii făcute în SUA arată că, la menopauză, femeile care au făcut sex în fiecare săptămână au nivelul de estrogen de două ori mai mare decât cele care s-au abţinut.

„Sexul regulat creşte producerea estrogenului. Făcând mai mult sex, poate să scadă riscul de atrofiere vaginală, care poate apărea în timp”, spune Peter Bowen Simkins, ginecolog la London Women’s Clinic.

Femeile active sexual în relaţiile de lungă durată sunt mai puţin deprimate decât cele care nu au făcut sex, arată un studiu american, publicat de „Archives Of Sexual Behaviour”, care a urmărit 300 de femei.

3. Reduce riscul de a face un infarct

Ideea că bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a face un atac de inimă în timpul actului sexual este o concepţie greşită, spun experţii.
 
Peter Weisberg, director la British Heart Foundation, spune că nu există nicio dovadă că barbaţii de 40-50 de ani care au făcut sex regulat prezintă risc mai mare să facă atacuri de inimă.

„Pentru inimă, sexul este o altă formă de exerciţiu”, spune dr. Graham Jackson. Este echivalent cu o plimbare de peste un kilometru sau urcarea şi coborârea unor scări. Un studiu realizat de Universitatea Queens din Belfast arată că dacă faci sex de trei ori pe săptămână poţi înjumătăţi sau chiar elimina riscul producerii infarctului.

4. Aduce bună dispoziţie datorită hormonilor eliberaţi

Studiile arată că sentimentul „de bine” care apare când faceţi dragoste ţine mai mult de „chimicale” decât de abilităţile sexuale.

„În timpul actului sexual şi al orgasmului se elibereză un cocktail de endorfine (responsabile de buna dispoziţie) şi hormoni”, spune profesorul Nadir Farid, endocrinolog.
 
Oxytocina, un hormon eliberat în timpul şi după o partidă de sex, îi face pe parteneri mai generoşi, mai calmi şi induce starea de somnolenţă.

5. Întăreşte imunitatea

Sexul poate creşte imunitatea, scăzând riscul de a face răceli şi gripe. Dacă faci sex o dată sau de două ori pe săptămână creşte nivelul imunoglobulinei A, în salivă şi mucoasa nazală, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor respiratorii.

Într-un studiu, în care cercetătorii au întrebat 11 voluntari cât de des fac sex şi le-au măsurat nivelul de imunoglobulină din salivă, s-a ajuns la concluzia că cei care făceau sex o dată pe săptămână aveau o creştere uşoară, comparabil cu cei care nu au făcut deloc. Însă cei care au făcut dragoste mai des aveau un nivel cu 30% mai ridicat de imuno globulină A.